Czyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny to dorzuciłam na ruszt ziemniaki , marchewkę i jajko . Bardzo ładnie wyglądało do chwili próby odklejenia je z folii . Pozostało tylko to co widać
Składniki
Wykonanie
1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią .
2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,
3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem.
4 . Na rozgrzany grill wyłożyć ziemniaki i marchewkę . Grillować do chwili aż będą pól miękkie.
5 . Teraz wyłożyć mięso . Filet powinien być gotowy po ok 10 minutach .
Teraz wystarczy trochę porwanej salaty (jaką mamy pod ręką) ogórka ,szczypiorku i obiad gotowy .
- Smacznego -
Składniki
- Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady
- 5-6 ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
- 1 lyżeczka papryki ostrej.
Wykonanie
1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią .
2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso ,
3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem.
4 . Na rozgrzany grill wyłożyć ziemniaki i marchewkę . Grillować do chwili aż będą pól miękkie.
5 . Teraz wyłożyć mięso . Filet powinien być gotowy po ok 10 minutach .
Teraz wystarczy trochę porwanej salaty (jaką mamy pod ręką) ogórka ,szczypiorku i obiad gotowy .
- Smacznego -
grillowany kurczaczek - lubię to! :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/miodowo-musztardowe-filety-z-kurczaka-z-grilla/
Podzielam Twoje zdanie :) Grill daje mu wyjątkowy smak :) pozdrawiam
Usuń