środa, 15 maja 2013

Szybko ,łatwo i przyjemnie

Czyli inaczej mówiąc, grillowany filet z kurczaka . Nie spotkałam innego mięsa które tak szybko dochodzi na grillu . Z kurczaka najbardziej lubię grillowane podudzia . Ale niestety - jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma - tak mówi przysłowie . I w myśl tego musiałam polubić to co mam czyli filet drobiowy. Żeby filecik nie był samotny to dorzuciłam na ruszt ziemniaki , marchewkę i jajko . Bardzo ładnie wyglądało do chwili próby odklejenia je z folii . Pozostało tylko to co widać







Składniki 


  • Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 lyżeczka papryki ostrej.

Wykonanie

1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią .

2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę wymieszać w misce . Zanurzyć w marynacie mięso , 

3 . Marchew i ziemniaki umyć ,obrać i pokroić na cienkie plasterki ( najwygodniej obieraczką ) Przełożyć do marynaty z mięsem.

4 . Na rozgrzany grill wyłożyć ziemniaki i marchewkę . Grillować do chwili aż będą pól miękkie.


5 . Teraz wyłożyć   mięso . Filet powinien być gotowy po ok 10 minutach .

     Teraz wystarczy trochę porwanej salaty (jaką mamy pod ręką) ogórka ,szczypiorku i obiad gotowy .

                                                          -   Smacznego -




2 komentarze:

  1. grillowany kurczaczek - lubię to! :)
    http://www.zgrilla.pl/miodowo-musztardowe-filety-z-kurczaka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzielam Twoje zdanie :) Grill daje mu wyjątkowy smak :) pozdrawiam

      Usuń