Trochę zachodu jest z tymi jajkami dlatego robię je gdy mam jakąś uroczystość . Moje wnuczęta nazywają je " kościołowymi jajkami " inaczej mówiąc odświętnymi .
Składniki
Wykonanie
1 . Jajka gotować ok 4 minut
2 Rzeżuchę drobno posiekać .
3 . Herbatę zaparzyć . Ugotowane jajka delikatnie potłuc . Tak aby skorupka popękała . Nie obierać .
Tak potłuczone jajka włożyć do zaparzonej herbaty ,gotować jeszcze ok 3 minut .
4. Ugotowane jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka tak aby nie rozpadły się.
5 . Jedno całe jajko rozgnieść w misce , dodać majonez ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać . Dodać posiekaną rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać .
6 . Farsz nałożyć do wgłębienia w białku i przykryć go połówką wyjętego żółtka
7 . Całość doprawić solą i pieprzem .
Smacznego
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka rzeżuchy
- 1 łyżka majonezu
- sól,pieprz do smaku
- 1 łyżka czarnej herbaty
Wykonanie
1 . Jajka gotować ok 4 minut
2 Rzeżuchę drobno posiekać .
3 . Herbatę zaparzyć . Ugotowane jajka delikatnie potłuc . Tak aby skorupka popękała . Nie obierać .
Tak potłuczone jajka włożyć do zaparzonej herbaty ,gotować jeszcze ok 3 minut .
4. Ugotowane jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka tak aby nie rozpadły się.
5 . Jedno całe jajko rozgnieść w misce , dodać majonez ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać . Dodać posiekaną rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać .
6 . Farsz nałożyć do wgłębienia w białku i przykryć go połówką wyjętego żółtka
7 . Całość doprawić solą i pieprzem .
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz