wtorek, 28 maja 2013

Sałatka z lebiodą

Wiosna , zaraz lato będzie a za oknem jesień jest . Plucha ,wiatr i na słońce nie ma widoków . Dlatego na talerzu powinno być kolorowo ,słonecznie . Takie sałatki poprawiają mi samopoczucie w takie zapłakane dni.





Składniki  2 porcje 


  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek
  • szczypior gruby
  • 1/2 opakowania fety (lub innego sera)
  • pęczek sałaty dębolistnej 
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu  
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z lemonki ( może być cytryna)
  •  kilka młodych  listków lebiody (kumosy)





Wykonanie

1 . Oliwę, sól i pieprz ,cukier i sok dobrze wymieszać .

2 . Warzywa umyć . pomidor i ogórek pokroić w pół talarki , Fetę w kostkę ,szczypior drobno.

3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem . 
4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem 

                 Smacznego 

Do tej sałatki używam również kilka listków młodych lebiody . Nie podaje ich w przepisie ponieważ sama w sobie lebioda jest nie jadalna . Spożywać można tylko cztery górne (młode ) listki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz