Wiosna , zaraz lato będzie a za oknem jesień jest . Plucha ,wiatr i na słońce nie ma widoków . Dlatego na talerzu powinno być kolorowo ,słonecznie . Takie sałatki poprawiają mi samopoczucie w takie zapłakane dni.
Składniki 2 porcje
Składniki 2 porcje
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek
- szczypior gruby
- 1/2 opakowania fety (lub innego sera)
- pęczek sałaty dębolistnej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z lemonki ( może być cytryna)
- kilka młodych listków lebiody (kumosy)
Wykonanie
1 . Oliwę, sól i pieprz ,cukier i sok dobrze wymieszać .
2 . Warzywa umyć . pomidor i ogórek pokroić w pół talarki , Fetę w kostkę ,szczypior drobno.
3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem .
4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem
Smacznego
Do tej sałatki używam również kilka listków młodych lebiody . Nie podaje ich w przepisie ponieważ sama w sobie lebioda jest nie jadalna . Spożywać można tylko cztery górne (młode ) listki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz