niedziela, 17 marca 2013

Żurek nie żurek



                                           Mój żurek Wielkanocny


Żurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę z biegu ( tak to nazwała) . Od tego czasu częściej gotuje według tego przepisu . Zdarza mi się zrobić zakwas , niestety w dzisiejszych czasach bardzo trudno dostać prawdziwą mąkę żytnią , taką jaką pamiętam z lat młodości . Mogę się nawet pokusić i powiedzieć że czystej mąki żytniej nie spotkałam od bardzo dawna.

                       
Składniki


  •  4 litry wody ( może być bulion)
  •  200 g śmietany kwaśnej
  •  4 plastry boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka )
  •  1 i 1/2 łyżki majeranku
  •  1 łyżka czubata chrzanu 
  •  2 łyżki mąki
  •  6-7 ząbków czosnku 
  •  włoszczyzna
  •  1 duża cebula
  •  sól,pieprz do smaku
  •  listek laurowy
  •  3 ziarna ziela angielskiego
  •  kilkanaście ziaren pieprzu
  •  1/2 łyżeczki cukru
  •  1/2 cytryny


Wykonanie

Krok 1 Włoszczyznę umyć ,pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z wodą . Dodać listek laurowy,ziele angielskie , ziarna pieprzu . łyżkę soli . Zagotować i zmniejszyć ogień .

Krok 2. Boczek podsmażyć aż do zarumienienia się i dodać do gotującego się wywaru. Cebulę przekroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku . Dodać do wywaru.

Krok 3. Do śmietany dodać mąkę i dobrze wymieszać ,tak aby nie było grudek . Dodać do wywaru cały czas energicznie mieszać

Krok 4. 3 ząbki czosnku rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Krok 4. Dodać majeranek . Resztę rozgniecionego czosnku . Zamieszać popróbować , dosmaczyć pieprzem i solą jeśli potrzeba.

Krok 5. Dodać cukier i chrzan  ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut .

Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami

6 komentarzy:

  1. Świetny żurek, też robię czasami taki żurek ,,z biegu'' jest równie smaczny jak tradycyjny:) Dziękuję za super wpis na akcji:) Pozdrawiam! Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Świetna akcja . Grzech by był nie zamieścić wpisu. :)) Serdecznie pozdrawiam Ela

      Usuń
  2. u nas taka zupa nazywa się zalewajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natomiast u nas zalewajkę gotuje się z ziemniakami i marchewką pokrojonymi w kostkę .Też bardzo fajna i smaczna zupa. :)) Pozdrawiam

      Usuń
  3. to nie jest żurek tylko biały barszcz.Jest potrawą pochodzącą z dawnego woj.kieleckiego.Różni się tym od żurku,że nie jest gotowany na zakwasie.Podaje się z gotowanym jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas białym barszczem nazywa się zakwas na którym gotuje się żurek. Po za tym tytuł brzmi jednoznacznie i zrozumiale. Na koniec w opisie jest informacja że to moja wersja żurku.

      Usuń