Nazwałam to danie tak ,ponieważ podstawową przyprawą jaką użyłam jest gotowiec do gyrosa i kebabu.
Nazwa też mi się podobała.
Składniki 4 porcje
Sos
Wykonanie
Krok 1. Umyte i wysuszone filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę.
Krok 2 . Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać.
Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .
Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem.
Podawać z ryżem lub bułką
Nazwa też mi się podobała.
Składniki 4 porcje
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kebabu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cebula czerwona
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1/2 papryki
Sos
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 szklanka pomidorowego przecieru
- 1/2 łyżeczki cykru
- 1/4 szklanki śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól
Wykonanie
Krok 1. Umyte i wysuszone filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć do miseczki ,wsypać przyprawę i dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę.
Krok 2 . Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać.
Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .
Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy na zloty kolor . Po usmażeniu filetów mieszamy razem z surówką , polewamy sosem.
Podawać z ryżem lub bułką
Domowy fastfood :) Lubię. Zresztą u mnie dziś też coś z takich fastfoodowych klimatów.
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Ale od czasu do czasu trochę fastfoodu domowego nie zaszkodzi. :)) Serdecznie pozdrawiam
Usuń