W moim domu na stole świątecznym ważne miejsce oprócz żurku ,białej kiełbasy i mazurka ,zajmuje ćwikła.
Taki niepozorny dodatek a nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Robię ją według receptury jaka w naszej rodzinie jest od co najmniej 100 lat . Banalnie prosta i łatwa .
Składniki
Wykonanie
Krok 1 . Umyć buraki i ugotawać je.
Krok 2 . Oczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
Krok 3 . Jabłko zetrzeć na większych oczkach
Krok 4 . Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar soku odlać.
Krok 5 . Do utartych buraków dodać jabłko i chrzan ,wymieszać . Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać Cukier i sól muszą się dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać .
Krok 6 . Miseczkę przykryć szczelnie , najlepiej folią spożywczą i odłożyć do lodówki . Na drugi dzień ćwikłę wymieszać i popróbować . Jeśli czegoś brakuje to dodać i ponownie do lodówki.
Skladniki ćwikły muszą się połączyć , dlatego najlepsza jest po 2 dniach . Przechowywać w zamkniętych pojemnikach ,ponieważ chrzan wietrzeje.
Taki niepozorny dodatek a nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Robię ją według receptury jaka w naszej rodzinie jest od co najmniej 100 lat . Banalnie prosta i łatwa .
Składniki
- 5 dużych buraków
- 1 korzeń chrzanu ok 25 cm ( może być starty chrzan ok 200g )
- 1 jabłko kwaskowe
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka płaska soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 1 cytryna ( sok)
Wykonanie
Krok 1 . Umyć buraki i ugotawać je.
Krok 2 . Oczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć go na tarce o małych oczkach.
Krok 3 . Jabłko zetrzeć na większych oczkach
Krok 4 . Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach, nadmiar soku odlać.
Krok 5 . Do utartych buraków dodać jabłko i chrzan ,wymieszać . Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać Cukier i sól muszą się dobrze rozpuścić. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze raz wymieszać .
Krok 6 . Miseczkę przykryć szczelnie , najlepiej folią spożywczą i odłożyć do lodówki . Na drugi dzień ćwikłę wymieszać i popróbować . Jeśli czegoś brakuje to dodać i ponownie do lodówki.
Skladniki ćwikły muszą się połączyć , dlatego najlepsza jest po 2 dniach . Przechowywać w zamkniętych pojemnikach ,ponieważ chrzan wietrzeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz