sobota, 23 marca 2013

Biała kiełbasa


                                                             



Święta za pasem i czas na białą kiełbasę . Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego specyfiku .Tak mówiła moja babcia ,mama i ja za nimi powtarzam. I tak jak One, ja robię ją sama. Jest to naprawdę banalnie proste, łatwe i o niebo smaczniejsza od kupowanej. Co najważniejsze wiem co tam jest i co jemy.




Składniki 

  • 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1i1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu (według uznania)
  • 1/2 litra wody zimnej
  •  jelita cienkie ( ok. 2 m)

Wykonanie

Krok 1 . umyte mięso pokroić w kostkę i zmielić . 

Krok 2 . do mięsa dodać przyprawy , mieszać ( mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu wody i  wyrabiać  aż masa będzie kleista .

Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i napychać . Jelito musi być ściśle napchane , tak aby nie było powietrza między kiełbasianą masą. 

Krok 4 . Podzielić na małe kiełbaski . 

Krok 5 . Zagotować wodę ( w dużym garnku ) . Włożyć kiełbaski i zmniejszyć ogień . Kiełbasy nie można gotować tylko ją zaparzyć . ( wygląda to jak gotowanie rosołu ,czyli takie pyrkanie) 

Krok 6 . Po 25 minutach wyjąć kiełbaski i ostudzić .


Domowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. dla mnie na świątecznym stole moga stać wyłącznie biała pieczona kiełbasa i mazurek kajmakowy... nic więcej do szczęścia mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą :)) Dodatkowo jeszcze babka piaskowa :) Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń
  2. dla mnie całorocznie jest smaczna, a w Twoim wydaniu to pyszność...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Cieszę się że mam bratnią duszę w smaku na białą kiełbaskę . Serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń
  3. Chętnie , bardzo chętnie bym zrobiła taką kiełbaskę, problem jedynie u nas z tym by flaki dostać....kurcze gdzie takie cudo kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję w Tesco . Można też wykorzystać folię spożywczą . Zawinąć wałek ,końce związać i już . Ja tak robię z grubą kiełbasą :)) Pozdrawiam :))

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
    Po Świętach poszukam...czy jeszcze będą się zobaczy :) bo kiełbasa gotowa kupna kurczy się masakrycznie no i to nie ten smak.....
    pozdrawiam i wesołych Świąt, mimo spóźnienia to szczere życzenia ;)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia :) Blog jest świetny :) Pozwolę sobie często odwiedzać go :)
      Pozdrawiam :))

      Usuń
  5. Wspaniała domowa !!!! mi ze sklepowych nie każda przejdzie przez gardło a taka mmm...musi być wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-)) Ma trzy zalety : jest chuda , znany skład i pyszna . Spróbuj zrobić ,jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam serdecznie :))

      Usuń
  6. A co to za śmieszny przepis...Zmielić mięso - na jakim sitku? Bo zmielić jak na mielone kotlety, czy raczej grubiej? 2 metry jelita na 2 kg mięsa? -w życiu nie wystarczy... Maserować? -co to za bzdura, nie słyszałem o maserowaniu. Takie bzdury może wypisywac każdy, tylko ja się pytam -PO CO WY LUDZIE UDAJECIE SZEFÓW KUCHNI I SPECÓW SKORO POJĘCIA O GOTOWANIU NIE MACIE?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój drogi anonimowy . Nie udaje "szefa kuchni" ani nigdy nie mówiłam że nim jestem. Gotuje od 40 lat, dla rodziny, znajomych z tąd moje doświadczenie. Wszystkie przepisy jakie zamieszczam na blogu to są moje własne i sprawdzone co najmniej kilka razy . Co do kiełbasy :na jakim sitku miele? na takim jakie mam pod ręką . Rzecz polega na tym że jeśli miele na drobnym to nie muszę maserować (wyrabiać,mieszać) długo, kilka razy zamieszam razem z przyprawami i już,Końcowy efekt -kiełbasa drobna. Natomiast jeśli mielę przez duże oczka ,żeby powstała jednolita kleista masa, muszę się napracować. Mnie wystarcza 2 m jelita przy 2 kilogramach.

      Usuń