Dzisiaj co nie co o makaronach robionych samemu. Są to najlepsze makarony pod słońcem . Bez konserwantów ,bez polepszaczy struktury.
Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym.
Składniki
Wykonanie
Krok 1
Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić dołek . Wsypać soł
Krok 2
Wlać mleko , wbić jajka.
Mieszać , zaczynając od brzegu w kierunku środka zaczynu. Ja robię to nożem ,ponieważ nie lubię obklejonych rąk.
Mieszamy aż mąka pochłonie płyn.
Krok 3
Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu wody.
Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli.
Krok 4
Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka (mleko daje twardość )
- 1/2 łyżki soli
Wykonanie
Krok 1
Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić dołek . Wsypać soł
Krok 2
Wlać mleko , wbić jajka.
Mieszać , zaczynając od brzegu w kierunku środka zaczynu. Ja robię to nożem ,ponieważ nie lubię obklejonych rąk.
Mieszamy aż mąka pochłonie płyn.
Krok 3
Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu wody.
Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli.
Krok 4
Takie ciasto można wałkować a można wykorzystać maszynkę do makaronu. Ja skłaniam się do tego drugiego , ze zwykłego wygodnictwa
Krok 5
Wałkujemy
Kroimy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody . Ok 2 minuty
Nigdy nie robiłem jeszcze makaronu z dodatkiem mleka - przy najbliższej okazji popróbuję.
OdpowiedzUsuńMakaron rosołowy robię z jajek i mąki, z tym, że uważam, że makaron jest najlepszy gdy zrobić go z mąki krupczatki.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Zygfryd
(z http://www.koronekczar.blox.pl chwilowo w uśpieniu)
Mleko dodaje twardości . Jest to forma oszczędności ponieważ na moja rodzinę musiałabym z użyć ok 15 jajek . Smak jest podobny . Pozdrawiam :))
Usuń