OLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W innym przypadku nie doczekałby wystygnięcia .
Składniki
Wykonanie
Jedną z ważnych rzeczy jaką należy pamiętać przed pieczeniem to : wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę . Najlepiej powinny być cieple.
Do miski wsypuję obydwa rodzaje mąki ,sól, mieszam . Na środku robię dołek i wkładam tam rozdrobnione drożdże . Zalewam je 1 szklanką ciepłego mleka z cukrem. Nakrywam ściereczką na ok . 20 minut. Po tym czasie wlewam resztę mleka i wyrabiam ciasto. Do chwili aż lekko odchodzi od ręki i miski . Wrzucam oliwki ( pokrojone na połówki). Wyrabiam dalej ciasto aż oliwki całkowicie znikną . Wykładam do foremki posypanej mąką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut , po tym czasie zmniejszam do 170 stopni i piekę jeszcze ok 30 minut.
Składniki
- 80 dkg mąki 650 lub 750
- 20 dkg mąki żytniej
- 300 g oliwek bez pestek
- 700 ml mleka
- 1/3 kostki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie
Jedną z ważnych rzeczy jaką należy pamiętać przed pieczeniem to : wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę . Najlepiej powinny być cieple.
Do miski wsypuję obydwa rodzaje mąki ,sól, mieszam . Na środku robię dołek i wkładam tam rozdrobnione drożdże . Zalewam je 1 szklanką ciepłego mleka z cukrem. Nakrywam ściereczką na ok . 20 minut. Po tym czasie wlewam resztę mleka i wyrabiam ciasto. Do chwili aż lekko odchodzi od ręki i miski . Wrzucam oliwki ( pokrojone na połówki). Wyrabiam dalej ciasto aż oliwki całkowicie znikną . Wykładam do foremki posypanej mąką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut , po tym czasie zmniejszam do 170 stopni i piekę jeszcze ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz