Czyli małe co nie co na stół Świąteczny. Trochę zabawy z tą przystawką jest ,ale za to smak - palce lizać.
Dla oka również przyjemny widok jest .
Dla oka również przyjemny widok jest .
Składnki
- 1 kg schabu
- 2 l. mleka
- sól ,pieprz
- słoiczek chrzanu utartego
- 4 łyżki czubate majonezu
- żelatyna
- 1 l bulionu warzywnego lub rosołu
Wykonanie
Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu Schab w mleku
Krok 2 . Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia
Krok 3 . Do miseczki przełożyć utarty chrzan i majonez , wymieszać .Do masy chrzanowej dodać ostudzoną żelatynę.,wymieszać . Odstawić do lodówki aby zgęstniała.
Krok 4 . Do wody wrzucić oczyszczoną włoszczyznę i ugotować bulion warzywny (zamiennie można przygotować go z kostki)
Krok 5 . W bulionie rozpuścić 3 łyżki żelatyny. Odstawić do ostudzenia
Krok 6 . Osuszyć uduszony schab . pokroić go w plasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką
Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach . Do szprycy od tortu przełożyć resztę masy chrzanowej i udekorować schab
Krok 8. Zalać schabowe rurki żelatyną . Gdy żelatyna zgęstnieje można wyciągnąć wykałaczki
Aby półmisek wyglądał ładnie należy zalewać schab gęstniejącą żelatyną .
Jedna warstwa ,po wałeczkach ,poczekać oż zgęstnieje . potem następna warstwa i tak aż cały schab i dekoracja będą oblepione galaretą . Galareta zabezpieczy mięso przed wysychaniem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz