czwartek, 30 maja 2013

Faszerowane marmurkowe jajka

Trochę zachodu jest z tymi jajkami dlatego robię je gdy mam jakąś uroczystość . Moje wnuczęta nazywają je " kościołowymi jajkami " inaczej mówiąc  odświętnymi .




Składniki 


  • 4 jajka
  • 1 łyżka rzeżuchy 
  • 1 łyżka majonezu
  • sól,pieprz  do smaku
  • 1 łyżka czarnej herbaty 

Wykonanie 

1 . Jajka gotować ok 4 minut

2 Rzeżuchę  drobno posiekać . 

3 . Herbatę zaparzyć  . Ugotowane jajka delikatnie potłuc . Tak aby skorupka popękała . Nie obierać .
Tak potłuczone jajka włożyć do  zaparzonej herbaty ,gotować jeszcze ok 3 minut .

4. Ugotowane jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka tak aby nie rozpadły się. 

5 . Jedno całe jajko rozgnieść w misce , dodać majonez ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać . Dodać posiekaną rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać .
6 . Farsz nałożyć do wgłębienia w białku i przykryć go połówką wyjętego żółtka

7 . Całość doprawić solą i pieprzem .

                                           Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...