wtorek, 26 marca 2013

Schab w galarecie

Czyli małe co nie co na stół Świąteczny. Trochę zabawy z tą przystawką jest ,ale za to smak - palce lizać.
Dla oka również przyjemny widok jest .

                                                

Składnki

  • 1 kg schabu 
  • 2 l. mleka
  • sól ,pieprz 
  • słoiczek chrzanu utartego
  • 4 łyżki  czubate majonezu
  • żelatyna
  • 1 l bulionu warzywnego lub rosołu

Wykonanie

Krok 1 . Przyrządzić schab- sposób tu  Schab w mleku

Krok 2 . Dwie łyżki  żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, odstawić do ostygnięcia

Krok 3 .  Do miseczki przełożyć utarty chrzan i majonez , wymieszać .Do masy chrzanowej dodać ostudzoną żelatynę.,wymieszać . Odstawić do lodówki aby zgęstniała.

Krok 4 . Do wody wrzucić oczyszczoną włoszczyznę i ugotować bulion warzywny (zamiennie można przygotować go z kostki)

Krok 5 . W bulionie rozpuścić 3 łyżki żelatyny. Odstawić do ostudzenia

Krok 6 . Osuszyć uduszony schab . pokroić go w plasterki ok. 5 mm . Do każdego plasterka włożyć masę chrzanową i zwinąć plasterek w rurkę. Zabezpieczyć wykałaczką

Krok 7 . Tak przygotowane rurki schabowe ,ułożyć na półmiskach . Do szprycy od tortu przełożyć resztę masy chrzanowej i udekorować schab 

Krok 8.  Zalać schabowe rurki żelatyną . Gdy żelatyna zgęstnieje można wyciągnąć wykałaczki


Aby półmisek wyglądał ładnie należy zalewać schab gęstniejącą żelatyną . 
Jedna warstwa ,po wałeczkach ,poczekać oż zgęstnieje . potem następna warstwa i tak aż cały schab i dekoracja będą oblepione galaretą . Galareta zabezpieczy mięso przed wysychaniem .





Wielkanocne Smaki III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...