niedziela, 30 marca 2014

Szynka w warzywach na szybko

Szynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż.
To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz"
Właśnie tak powstało to danie





Składniki 2 porcje

  • 20 - 30 dkg szynki (może być więcej)
  • 2 marchewki
  • 1/2 pasternaku  lub pietruszki
  • 2  łodygi sera naciowego
  • kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego)
  • 1 łyżka sosu  sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól ,pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • odrobina wody lub bulionu

Wykonanie

-  Sosy, ocet , imbir wymieszać .

-  Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy

   dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi.

- Rozbite kawałki szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby mięso było dokładnie

  wysmarowane marynatą.

-  Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .

    (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.)

-  W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok

    1 minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .

    Mieszając smażyć ok 3-4 minut .

-  Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .

   Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić .


Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków.


   Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać

   jako sos.



  

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję . Już chyba wyspecjalizowałam się w szybkich daniach.Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Super pomysł na obiad.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje . Twoje ciasteczka owsiano-kokosowe są pyszne.

      Usuń
  3. Niesamowicie apetycznie prezentuje się ta potrawa. Ciekawi mnie ta kompozycja smakowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa kompozycja smakowa. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta propozycja jest świetna

    OdpowiedzUsuń