Omlet jak omlet nic specjalnego . Ale na szybki posiłek wprost idealny . Dlatego na moim stole gości
gości dość często. Nie ma chyba warzywa z którego bym nie włożyła do omletu. Dzisiaj będzie dość
dziwnie .
Składniki 1 szt.
Wykonanie
- Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do kartofli kroić cieniutkie paski ). Szalotkę pokroić w pół
krążki . Natkę marchewki posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Smażyć ok 2 minut ,cały czas mieszać. Dodać wino ,
zamieszać , dusić warzywa pod przykryciem ok 3 minut , na wolnym ogniu.
- Rozbić jajka , rozbełtać je , doprawić solą i pieprzem .
- Do jajek przełożyć uduszone warzywa , dodać natkę marchewki , wymieszać , wylać na rozgrzaną
patelnię . Smażyć na małym ogniu . Gdy spód będzie zrumieniony przekręcić omlet na drugą stronę ,
Dosmażyć ok 1-2 minut.
\\
gości dość często. Nie ma chyba warzywa z którego bym nie włożyła do omletu. Dzisiaj będzie dość
dziwnie .
Składniki 1 szt.
- 2jajka
- 1 mała marchewka z natką
- 5cm białej rzodkwi
- 1 szalotka
- sól,pieprz do smaku
- 2 łyżki wina lub wody
- olej do smażenia lub masło
Wykonanie
- Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do kartofli kroić cieniutkie paski ). Szalotkę pokroić w pół
krążki . Natkę marchewki posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Smażyć ok 2 minut ,cały czas mieszać. Dodać wino ,
zamieszać , dusić warzywa pod przykryciem ok 3 minut , na wolnym ogniu.
- Rozbić jajka , rozbełtać je , doprawić solą i pieprzem .
- Do jajek przełożyć uduszone warzywa , dodać natkę marchewki , wymieszać , wylać na rozgrzaną
patelnię . Smażyć na małym ogniu . Gdy spód będzie zrumieniony przekręcić omlet na drugą stronę ,
Dosmażyć ok 1-2 minut.
smaczny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńTaki omlet uwielbiam. Jest bardzo dobry i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziękuję :)) Zrobiłam Twoje kluski na mleku , a na jutro pleśniaka . Znam to ciasto jako ambasador jest świetne.:) pozdrawiam
UsuńSzukam przepisów w necie na omleta z warzywami i Twój wydawał mi się najbardziej interesujący. Lubię przesiadywać w kuchni i próbować nowych rzeczy. Dzięki Twoim przepisom można zrobić i ugotować niesamowite dania. Najbardziej cieszy mnie to, że wszystkim one smakują, czyli nie ma żadnego problemu z ich szybkim przygotowaniem. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńPrzygotuję chętnie taki omlet.
OdpowiedzUsuń