Szynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż.
To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz"
Właśnie tak powstało to danie
Składniki 2 porcje
Wykonanie
- Sosy, ocet , imbir wymieszać .
- Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy
dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi.
- Rozbite kawałki szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby mięso było dokładnie
wysmarowane marynatą.
- Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .
(Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.)
- W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok
1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .
Mieszając smażyć ok 3-4 minut .
- Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .
Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić .
Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków.
Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać
jako sos.
To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz"
Właśnie tak powstało to danie
Składniki 2 porcje
- 20 - 30 dkg szynki (może być więcej)
- 2 marchewki
- 1/2 pasternaku lub pietruszki
- 2 łodygi sera naciowego
- kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego)
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka imbiru
- sól ,pieprz do smaku
- olej do smażenia
- odrobina wody lub bulionu
Wykonanie
- Sosy, ocet , imbir wymieszać .
- Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy
dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi.
- Rozbite kawałki szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby mięso było dokładnie
wysmarowane marynatą.
- Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .
(Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.)
- W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok
1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .
Mieszając smażyć ok 3-4 minut .
- Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .
Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić .
Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków.
Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać
jako sos.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję . Już chyba wyspecjalizowałam się w szybkich daniach.Pozdrawiam.
UsuńSuper pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuje . Twoje ciasteczka owsiano-kokosowe są pyszne.
UsuńNiesamowicie apetycznie prezentuje się ta potrawa. Ciekawi mnie ta kompozycja smakowa.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa. Podoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń