niedziela, 30 marca 2014

Szynka w warzywach na szybko

Szynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż.
To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz"
Właśnie tak powstało to danie





Składniki 2 porcje

  • 20 - 30 dkg szynki (może być więcej)
  • 2 marchewki
  • 1/2 pasternaku  lub pietruszki
  • 2  łodygi sera naciowego
  • kawałek pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego)
  • 1 łyżka sosu  sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól ,pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • odrobina wody lub bulionu

Wykonanie

-  Sosy, ocet , imbir wymieszać .

-  Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy

   dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi.

- Rozbite kawałki szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby mięso było dokładnie

  wysmarowane marynatą.

-  Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .

    (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.)

-  W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok

    1 minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .

    Mieszając smażyć ok 3-4 minut .

-  Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .

   Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić .


Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków.


   Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać

   jako sos.



  

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję . Już chyba wyspecjalizowałam się w szybkich daniach.Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Super pomysł na obiad.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje . Twoje ciasteczka owsiano-kokosowe są pyszne.

      Usuń
  3. Niesamowicie apetycznie prezentuje się ta potrawa. Ciekawi mnie ta kompozycja smakowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa kompozycja smakowa. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń