wtorek, 25 marca 2014

Ryżowe placki

To nic innego jak  recykling . Lub ponowne życie ryżu z wczorajszego obiadu. Ponieważ należę

do osób które nie znoszą wyrzucać jedzenia . A normalne że zawsze coś z obiadu zostanie , to

mam pole do popisu . Dzisiaj są placuszki z ryżu .




Składnik

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • sól pieprz 
  • olej do smażenia

Wykonanie

  - Do miski włożyć ryż , wbić jajko, dodać jogurt . Zmiksować na masę . Nie musi być jednolita

  - Masę doprawić solą i pieprzem ( ostrożnie z solą ponieważ ryz był już solony przy gotowaniu)

  - Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na

    zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony.

Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim

wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora .



5 komentarzy: