To nic innego jak recykling . Lub ponowne życie ryżu z wczorajszego obiadu. Ponieważ należę
do osób które nie znoszą wyrzucać jedzenia . A normalne że zawsze coś z obiadu zostanie , to
mam pole do popisu . Dzisiaj są placuszki z ryżu .
Składnik
Wykonanie
- Do miski włożyć ryż , wbić jajko, dodać jogurt . Zmiksować na masę . Nie musi być jednolita
- Masę doprawić solą i pieprzem ( ostrożnie z solą ponieważ ryz był już solony przy gotowaniu)
- Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na
zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony.
Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim
wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora .
do osób które nie znoszą wyrzucać jedzenia . A normalne że zawsze coś z obiadu zostanie , to
mam pole do popisu . Dzisiaj są placuszki z ryżu .
Składnik
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
- Do miski włożyć ryż , wbić jajko, dodać jogurt . Zmiksować na masę . Nie musi być jednolita
- Masę doprawić solą i pieprzem ( ostrożnie z solą ponieważ ryz był już solony przy gotowaniu)
- Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na
zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony.
Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim
wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora .
pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńProściutkie, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się , prosto i szybko w sam raz dla zapracowanych:))
UsuńTakie placki to fajna opcja na obiad.
OdpowiedzUsuń