wtorek, 4 marca 2014

Racuchy

Od kąt pamiętam na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu . Na słodko i na wytrawnie . Lubię je tak samo teraz jak i w dzieciństwie.




 Składniki
 
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g mleka zsiadłego lub kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • oliwa rzepakowa do smażenia
  • 200g śmietanki 30 % lub
  • 1 łyżka cukru pudru ( można więcej lub mniej w zależności od smaku)
  •  
Wykonanie


-  Mleko , jajko, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, sól zmiksować . Wsypać

    połowę mąki , zmiksować . Małymi porcjami dosypywać mąkę do ciasta cały czas miksować.
 
-  Do wysokiego pojemnika wlać śmietankę i cukier puder . Miksować aż śmietana

     stanie się gęsta.

Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta , smażyć z obydwu stron na zloty kolor.

     Sprawdzić czy racuchy w środku są usmażone.
 
-  Gotowe racuchy smarować bitą śmietaną .



6 komentarzy: