Od kąt pamiętam na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu . Na słodko i na wytrawnie . Lubię je tak samo teraz jak i w dzieciństwie.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 150 g mleka zsiadłego lub kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- oliwa rzepakowa do smażenia
- 200g śmietanki 30 % lub
- 1 łyżka cukru pudru ( można więcej lub mniej w zależności od smaku)
Wykonanie
- Mleko , jajko, proszek do
pieczenia , cukier waniliowy, sól zmiksować . Wsypać
połowę mąki ,
zmiksować . Małymi porcjami dosypywać mąkę do ciasta
cały czas miksować.
- Do
wysokiego pojemnika wlać śmietankę i cukier puder .
Miksować aż śmietana
stanie
się gęsta.
- Na
rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta , smażyć z obydwu
stron na zloty kolor.
Sprawdzić
czy racuchy w środku są usmażone.
- Gotowe
racuchy smarować bitą śmietaną .
Piękne te gwiazdki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńUwielbiam właśnie takie śniadanko z kubkiem mleka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuje :))
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń