Wiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten tarasowy warzywniak zadowalam się czym popadnie + moja rzeżucha z kuchennego okna.
Składnik
Wykonanie
- Umyć warzywa.
- Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki
( najwygodniej obieraczką do ziemniaków)
- Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać
gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty.
- Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą.
Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie np. z przypieczonymi toastami
Składnik
- 1 cebula
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 mały ogórek
- 1 łyżka ziaren białego sezamu
- rzeżucha
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju
- sól,pieprz do smaku
- 1-2 łyżki wina wytrawnego białego lub woda.
Wykonanie
- Umyć warzywa.
- Cebule pokroić w piórka, ogórek w pół krążki , seler w poprzek , marchew w długie cienkie plasterki
( najwygodniej obieraczką do ziemniaków)
- Rozgrzać olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać wino zamieszać
gdy wino odparuje wsypać sezam , smażyć jeszcze ok minuty.
- Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, posypać rzeżuchą.
Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie np. z przypieczonymi toastami
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
Usuń