niedziela, 16 lutego 2014

Słodkie drobiazgi

Ciasto parzone jest u mnie na stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na kawkę wpadnie lub gdy

mam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba.

Od kilku lat zamiast pączków  w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi.


Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

- Wodę z margaryna zagotować, Odstawić z palnika .

- Wsypywać po woli mąkę do wody z masłem cały czas mieszać aż  ciasto zacznie odchodzić

   od ścian garnka

- Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać .

- W garnku  lub w frytkownicy  rozgrzać  oliwę .

-  Do rękawa  cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do oleju . Smażyć

  na złoty kolor

- Usmażone wyciągać łyżką cedzakową na  papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy.

  Przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem

Czy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybko

rośnie to znaczy że jest dobry.

Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką
Tłusty czwartek 2014
Karnawałowe smażenie

2 komentarze:

  1. strasznie lepkie to ciasto a smaży się podobnie jak pączki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde ciasto parzone jest lepkie. W opisie jest dokładnie napisane że smażyć w głębokim tłuszczu, czyli jak pączki.To jasne. Różnica jest w rodzaju ciasta :))

      Usuń