Ciasto parzone jest u mnie na stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na kawkę wpadnie lub gdy
mam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba.
Od kilku lat zamiast pączków w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi.
Składniki
Wykonanie
- Wodę z margaryna zagotować, Odstawić z palnika .
- Wsypywać po woli mąkę do wody z masłem cały czas mieszać aż ciasto zacznie odchodzić
od ścian garnka
- Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać .
- W garnku lub w frytkownicy rozgrzać oliwę .
- Do rękawa cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do oleju . Smażyć
na złoty kolor
- Usmażone wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy.
Przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem
Czy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybko
rośnie to znaczy że jest dobry.
Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką
mam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba.
Od kilku lat zamiast pączków w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi.
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie
- Wodę z margaryna zagotować, Odstawić z palnika .
- Wsypywać po woli mąkę do wody z masłem cały czas mieszać aż ciasto zacznie odchodzić
od ścian garnka
- Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać .
- W garnku lub w frytkownicy rozgrzać oliwę .
- Do rękawa cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do oleju . Smażyć
na złoty kolor
- Usmażone wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik , odsączyć nadmiar oliwy.
Przełożyć na talerz posypać cukrem pudrem
Czy oliwa ma odpowiednią temperaturę można sprawdzić rzucając kawałek ciasta . Jeśli szybko
rośnie to znaczy że jest dobry.
Zamiast rękawa można kłaść małe porcje łyżeczką
strasznie lepkie to ciasto a smaży się podobnie jak pączki :)
OdpowiedzUsuńKażde ciasto parzone jest lepkie. W opisie jest dokładnie napisane że smażyć w głębokim tłuszczu, czyli jak pączki.To jasne. Różnica jest w rodzaju ciasta :))
Usuń