piątek, 14 lutego 2014

Salatka śniadaniowa

Inaczej mówiąc trochę wiosny w zimie .  Trochę słoneczka na talerzu i w duszy muzyczka gra.

Jest to sałatka lub surówka jak kto woli , którą bardzo często robię. Zmieniam tylko rodzaj fasoli.





Składniki na 2 porcje

  • 1 jajko 
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie)
  • 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna )
  • 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa )
  • kilka listków szpinaku
  • 3 łyżki oliwy słonecznikowej
  • 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej
  • sól do smaku
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie

-  Oliwę , sól, paprykę,  sok  z  cytryny  i  cukier  dokładnie   wymieszać .   Cukier  i sól  muszą  się

    rozpuścić

-  Fasolę  wrzucić  na  kipiącą wodę , gotować  ok 5 minut .Przed samym odcedzeniem wrzucić do

     fasoli umyte listki szpinaku .  Jeśli  jest fasola z puszki wystarczy ją  odsączyć.

-  Jajko ugotować tak aby żółtko  nie było całkiem twarde.

-  Sałatę ,pomidor, ogórek umyć i sałatę porwać na kawałki , ogórek pokroić w plasterki ,pomidor            
     w  ósemki

-  Jajko obrać i pokroić w ósemki

-  Na  talerzyk  położyć  fasolę  skropić   dresingiem , Następnie  ułożyć   sałatę  ,szpinak   jajka ,                

    pomidory i ogórki  Skropić resztą dresingu.


 Sałatkę  tą  można  podać  do obiadu lub jako danie śniadaniowe.

  

-

Olimpijskie gotowanie
Wytrawne Vege Śniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz