Ciasto Ptysiowe . To jedno z niewielu ciast które idealnie pasuje na słodko i na wytrawnie .
Takie przy najmniej, jest moje zdanie . Dlatego często wykorzystuję go do różnych dań .
Tym razem będzie na słodko
Składniki
Farsz
Wykonanie
- Wodę z solą i margaryną zagotować.
- Do gorącego płynu wsypać po woli przesianą mąkę, cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką .
Mieszać do chwili aż ciasto zacznie błyszczeć i odchodzić od ścian . Zestawić z ognia
i ostudzić
- Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzone
aby białko nie ścięło się .)
- Blachę wyłożyć pergaminem , łyżką kłaść porcje ciasta na blachę , formować kulki
Piec w temperaturze 190 stopni ok 15-25 minut w zależności od wielkości .
W czasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika
- W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno
- Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać.
- Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę serowo śmietanową,
przykryć górna połówką
Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.
Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem.
Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Takie przy najmniej, jest moje zdanie . Dlatego często wykorzystuję go do różnych dań .
Tym razem będzie na słodko
Składniki
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Farsz
- 200g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Wodę z solą i margaryną zagotować.
- Do gorącego płynu wsypać po woli przesianą mąkę, cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką .
Mieszać do chwili aż ciasto zacznie błyszczeć i odchodzić od ścian . Zestawić z ognia
i ostudzić
- Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzone
aby białko nie ścięło się .)
- Blachę wyłożyć pergaminem , łyżką kłaść porcje ciasta na blachę , formować kulki
Piec w temperaturze 190 stopni ok 15-25 minut w zależności od wielkości .
W czasie pieczenie NIE OTWIERAĆ piekarnika
- W wysokim pojemniku ubić śmietankę z cukrem na sztywno
- Porcjami dodawać serek mascarpone ,delikatnie mieszać.
- Ostudzone ptysie przekroić na pół i nakładać do środka masę serowo śmietanową,
przykryć górna połówką
Do masy można dodać owoce , posiekaną czekoladę lub orzechy.
Dodatkowo ptysie można posypać cukrem pudrem.
Ptysie należy nadziewać tuz przed podaniem
Uwielbiam ptysie i ten krem obłęd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie dziś 1 urodziny bloga :)
Gratuluję !!!! Życzę dużo udanych przepisów:)) Zaraz odwiedzę Twój blog. pozdrawiam
UsuńJak ja dawno nie jadłam ptysiów! Aż zgłodniałam jak popatrzyłam na Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Są łatwe w przygotowaniu i mam nadzieję że sprawdzisz mój przepis:)) Pozdrawiam
UsuńPtysie są super. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam ptysie, a nie jadlam juz lata cale! Oj narobilas mi ochoty!
OdpowiedzUsuń:)
Milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Chętnie sama je przygotuję.
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowicie wyglądają te ptysie. Idealna propozycja do aromatycznej kawy.
OdpowiedzUsuń