Placki gryczane smażę z kaszy gryczanej . Najczęściej jeśli zostaje z obiadu a wyrzucić szkoda .
Szybko je można usmażyć i są idealne jako przystawka lub dodatek obiadowy .
Składniki
Wykonanie
- Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać kefir, jajko ,proszek do pieczenia , zmiksować .
Nie musi być jednolita masa . Wystarczy że trochę kasza będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba
doprawić .
- Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy
kolor z każdej strony.
Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro .
Szybko je można usmażyć i są idealne jako przystawka lub dodatek obiadowy .
Składniki
- 100g kaszy gryczanej ugotowanej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (nie koniecznie)
- sól , pieprz do smaku
Wykonanie
- Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać kefir, jajko ,proszek do pieczenia , zmiksować .
Nie musi być jednolita masa . Wystarczy że trochę kasza będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba
doprawić .
- Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy
kolor z każdej strony.
Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro .
Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej! Aktualnie prowadzę na Mikserze Kulinarnym akcję "Zainspiruj się kaszą!" - jeśli masz ochotę dodać ten przepis to zapraszam!:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) . Z przyjemnością wezmę udział w Twojej aukcji . Pozdrawiam :))
Usuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń