Krewetki to nie jest moja mocna strona. Raczej jestem w trakcie eksperymentów i nauki .
Od czasu do czasu wyjdzie mi coś o czym mogę napisać. I to jest ten czas , czyli coś
co moja rodzinka zjadła i nie marudziła
Składniki
Wykonanie
Krok 1 Oliwę , miód , sos sojowy i obydwie papryki wymieszać .
Krok 2 Umyte i osuszone krewetki włożyć do marynaty . Dokładnie wymieszać tak aby krewetki były
oklejone marynatą odstawić na 30 minut.
Krok 3 Rozgrzać głęboką patelnię i podsmażyć odsączone krewetki ,po dwie minuty z każdej strony.
Krok 4 Zmniejszyć ogień , do krewetek przełożyć pozostałą marynatę i bulion. Dusić na małym ogniu ok
10-15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku
Ja podałam z penne
Od czasu do czasu wyjdzie mi coś o czym mogę napisać. I to jest ten czas , czyli coś
co moja rodzinka zjadła i nie marudziła
Składniki
- 300 g świeżych krewetek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- sok z cytryny lub limonki
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Krok 1 Oliwę , miód , sos sojowy i obydwie papryki wymieszać .
Krok 2 Umyte i osuszone krewetki włożyć do marynaty . Dokładnie wymieszać tak aby krewetki były
oklejone marynatą odstawić na 30 minut.
Krok 3 Rozgrzać głęboką patelnię i podsmażyć odsączone krewetki ,po dwie minuty z każdej strony.
Krok 4 Zmniejszyć ogień , do krewetek przełożyć pozostałą marynatę i bulion. Dusić na małym ogniu ok
10-15 minut. Na koniec dodać sok z cytryny do smaku
Ja podałam z penne
uwielbiam krewetki, pycha :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com
Ja dopiero poznaję ich możliwości :)) Muszę przyznać że jestem zaskoczona z mnogości zastosowania krewetek. Pozdrawiam :)
Usuńprezentują sie wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
Dziękuję :)) smakują też nie źle :) Pozdrawiam
UsuńSuper to wygląda
OdpowiedzUsuń