Dzisiaj u mnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska.
Składniki
Wykonanie
1 Umyte żeberka podzielić na porcje. Sosy sojowe i oliwę zmieszać . Do tej marynaty włożyć żeberka i dokładnie wymieszać . Każdy kawałek musi być dokładnie pokryty marynatą. odłożyć do lodówki na ok 2-3 godziny. Może być na całą noc.
2 Wyciągnąć żeberka z marynaty Na patelnie wlać 2-3 łyżki oliwy ,podsmażyć żeberka. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor , pokrojoną w kostkę 1 cebulę i czosnek. Przełożyć do żeberek.
Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn .
3 Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli wody jest za dużo to ją odlać . Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej oliwie, pokrojoną w piórka cebule i dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek
4 Jeśli żeberka są miękkie ,należy je posmarować miodem i dolać marynatę .Wymieszać sos . Dusić żeberka w sosie ok 10 minut na bardzo małym ogniu.
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- główkę kapusty młodej
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego)
- 1 pęczek koperku.
Wykonanie
1 Umyte żeberka podzielić na porcje. Sosy sojowe i oliwę zmieszać . Do tej marynaty włożyć żeberka i dokładnie wymieszać . Każdy kawałek musi być dokładnie pokryty marynatą. odłożyć do lodówki na ok 2-3 godziny. Może być na całą noc.
2 Wyciągnąć żeberka z marynaty Na patelnie wlać 2-3 łyżki oliwy ,podsmażyć żeberka. Przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoty kolor , pokrojoną w kostkę 1 cebulę i czosnek. Przełożyć do żeberek.
Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Od czasu do czasu obracać żeberka i uzupełniać płyn .
3 Główke kapusty poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. (ok 15 minut) Jeśli wody jest za dużo to ją odlać . Kapusta musi być sucha . Podsmażyć na pozostałej oliwie, pokrojoną w piórka cebule i dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek
4 Jeśli żeberka są miękkie ,należy je posmarować miodem i dolać marynatę .Wymieszać sos . Dusić żeberka w sosie ok 10 minut na bardzo małym ogniu.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)) Smakuje lepiej w nieco chłodniejsze dni :-). Pozdrawiam .
UsuńO wow! ; ) Moja rodzina byłaby wniebowzięta!
OdpowiedzUsuńJa rzadko kuszę się na takie mięsko.
dariawkuchni.
Od czasu do czasu troszkę chudego mięska to nie grzech :-)) Pozdrawiam
Usuń