Żar z nieba leje się niemiłosierny. A za mną chodzi tort . Nie lodowy tylko zwykły pieczony . Zważywszy na temperaturę jaka panowała w kuchni,tort musiał być szybko zrobiony. Dlatego troszkę odbiegłam od właściwego przepisu na biszkopt.
Składniki
Ciasto
Krem
400 ml śmietanki kremówkj
2 łyżki czubate cukru pudru
Wykonanie
Krok 1 Do miski wbić jajka, dodać mąkę ,cukier , kakao proszek do pieczenia.zapach i sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Krok 2 Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.
Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany.
Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.
Ten kształt to dzieło moich wnuczek.
Składniki
Ciasto
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- zapach rumowy (może być inny)
- szczypta soli ( na czubek noża)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
400 ml śmietanki kremówkj
2 łyżki czubate cukru pudru
Wykonanie
Krok 1 Do miski wbić jajka, dodać mąkę ,cukier , kakao proszek do pieczenia.zapach i sól. Dokładnie wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Krok 2 Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułą tartą. Przełożyć ciasto . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe.
Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części.
Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany.
Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.
Ten kształt to dzieło moich wnuczek.
ciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńsuper! polecam tego bloga
OdpowiedzUsuń