Ostatnio były tak gorące dni ( przynajmniej w moim odczuciu ) że wszystkie moje obiady były na zimno . Nie tylko obiady, śniadania i kolacje również . Ponieważ wyczerpały mi się znane przepisy .Musiałam poszukać czegoś nowego ,ale równocześnie znanego . W takiej sytuacji zawsze sięgam do zapisków mojej mamy . Zawsze coś tam znajdę. Wybrałam chłodnik ,niby nic takiego a jednak spełnił moje oczekiwania ,Po pierwsze przyjemnie nas ochłodził, po drugie jest dość syty .
Składnki
Wykonanie
Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć solą i pieprzem , usmażyć na zloty kolor z każdej strony . Odstawić do ostygnięcia.
Krok2 . Botwinkę pokroić drobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować .
Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić .
Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić .
Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać
Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.
Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia
Składnki
- 2 pęczki botwinki
- 2 buraki
- 2 jabłka
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 peczek koperku
- jajko (jedno na osobe)
- filet drobiowy
- sół,pieprz do smaku
- po 250 ml. kefiru ,jogurtu naturalnego, śmietany (ja użyłam 9% w orginale była wiejska)
- 1/2 litra rosołu lub bulionu
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
Krok1 . Botwinę ,buraki umyć. Szczypior i koperek wypłukać. Jajka ugotować na twardo. Filet pokroić w paski , opruszyć solą i pieprzem , usmażyć na zloty kolor z każdej strony . Odstawić do ostygnięcia.
Krok2 . Botwinkę pokroić drobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować .
Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić .
Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić .
Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać
Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania.
Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia
Oj, tak, wtedy kiedy dla mnie wreszcie jest odpowiednia temperatura, reszta społeczeństwa narzeka na nieznośne dla nich upały ;p
OdpowiedzUsuńFajny przepis, muszę kiedyś w końcu zrobić ten chłodnik! A wybieram się jak sójka za morze.
dariawkuchni.blogspot.
Podziwiam ludzi którzy uwielbiają upały. W takie dni najchętniej w lodówce bym przesiedziała.:)) pozdrawiam
Usuń