Faszerowane ziemniaki to jedno z dań które może być przystawką i obiadem . Przynajmniej dla mnie. Jeśli ma być obiadem to dodaje jakąś surówkę. Jest to dość wygodne danie ,ponieważ farszem może być praktycznie wszystko
Składniki na 2 porcje
- 4 duże ziemniaki
- 3 jajka
- 10 dkg wędliny
- 1 łyżka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 5 dkg zera żółtego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka mleka
- sól,pieprz
Wykonanie
Ziemniaki gotuje na półtwardo w mundurkach . Ugotowane na twardo 2 jajka i wędlinę kroję w kostkę ,przekładam do salaterki ,dodaję majonez 1/2 łyżki masła ,kukurydze i z tarty na drobno ser. Dokładnie mieszam ,doprawiam solą i pieprzem . W osobnej salaterce rozbijam jajko z resztą masła (masło nie musi rozpuścić sie) i mlekiem .Zalewam farsz ,ponownie mieszam .
Ostudzone ziemniaki obieram ze skórki ucinam koniec i łyżeczką deserową wybieram wnętrze ( środek musi być pusty) w powstały otwór wkładam farsz . Resztą masła smaruję ziemniaka i obtaczam w bułce tartej. Ukladam w naczyniu żaroodpornym i pieke 40 minut w temperaturze 180 stopni .Świetnym dodatkiem jest dip czosnkowy .
wyróżniłam tego bloga w programie liebster blog.
OdpowiedzUsuńhttp://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
zapraszam do zabawy