Może to obiad który jest mało wykwintny , ale na pewno który bardzo lubię . I ty nie mam na myśli mięsa i surówki ,tylko to co do tego . Jednym słowem ma właściwie dwoma kluski kładzione .Uwielbiam je moge je jeść ze skwarkami,bułka tartą ,mięsem. Ze wszystkim bardzo dobrze smakują .
Chociaż raz spotkałam je w restauracji z sosem beszamelowym , chyba jest to jedyny sos który nie pasuje do tych klusek Przynajmniej ja mam takie wrażenie .
Składniki na 4 porcje klusek
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka(lub 1 szl wody i 1 mleka)
- 1 szklanka wody
- 1 płaska łyżeczka soli ( może być mniej)
- szczypta pieprzy czarnego
Wykonanie
Wlewam wode do dużego garnka ( ja mam 5 litowy) ok 3 litrów . Dodaje 1/2 łyżki soli i kłade do gotowania .
Do miski wsypuje przesianą mąkę ,wbijam jajka,wlewam 2 szklanki mleka , przyprawiam i miksuje . Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaje ,szklankę wody , w dalszym ciągu miksuję , Tu trzeba troche na wyczucie ,Ciasto musi być gęste ale nie twarde . Jeśli jest za twarde dodaję wody po trochu i cały czas mieszam . Jak już ciasto jest odpowiednie , Woda w garnku kipi ,to łyżką nabieram , ( raczej odcinam po troch ciasta ciągnąć go po ściankach miski) i wrzucając do wody (nawet zanurzając łyżkę z ciastem w kipiącej wodzie)
Powtarzam tę czynność aż całe ćiasto znajdzie się w wodzie. Zamieszam i gotuję aż wypłyną .
tak wyglądają po wyjęciu z wody
Skladniki na sos
- 1 filet z kurczaka
- 1 papryka ( tu jest zielona)
- 1 duza cebula
- 10 małych pieczarek ( można więcej,lub mniej)
- oliwa do smażenia
- sół pieprz do smaku
- 1/2 łyzeczki bazylii ( może być inne zioło nieraz daje majeranek)
Wykonanie
Warzywa myję i osuszam Paprykę rozcinam i czyszcż z nasion .kroje ja na kawałki ,pieczarki w plastry,cebulę w wiórka , pokrojone wrzucam na rozgrzany tłuszcz ,smażę ok 3 minut cały czas mieszając.Wrzucam umytą i pokrojony w większe kawałki filet . Smażę jeszcze ok 2 minut
Po tym czasie dolewam 1,1/2 szklanki bulionu i przykrywam pokrywą zmniejszam ogień do minimum.
Czas na surówkę
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchew
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól,pieprz do smaku
- szczypta cukru
Wykonanie
kapustę siekam w paski drobne. Umytą marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Umyte i orane jabłko ścieram ma dużych oczkach. dodaje sól,pieprz i cukier dokladnie mieszam . Na koniec dodaje octu balsamicznego i jeszcze raz mieszam
Warto zawsze mieć pomysł na taki szybki obiad.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam:)
OdpowiedzUsuń