Od czasu do czasu lubię więcej czasu poświęcić jakieś potrawie.Dzisiaj to był Filet z indyka faszerowany pastą z bobu i szpinaku i filetem z kurczaka .Trochę tego dużo ,pracy przy tym jest również sporo , ale obiad znika w kilka chwil i nikt nie marudzi .
Skladniki
Krok 1 . sól,pieprz i majeranek mieszam.
Krok 2 . tą mieszanką oprószam obydwa filety i odkładam do lodówki na 1 godzinę
Krok3 . do gotującej i osolonej wody wrzucam bób.
Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam
Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy.
Krok 6 . dokładnie wszystko miksuję na jednolitą masę
Krok 7 . filet kurczaka kroję na pół wzdłuż aby powstał płat ,następnie smażę z obydwu stron po 1 minucie
Krok 8 . filet z indyka rozbijam na duży płat i formuję kwadrat lub prostokąt w zależności jak wychodzi.
Krok 9 . na ten płat wykładam farsz z bobu (łyżkę zostawiam ) i rozprowadzam go równo
Krok 10 . na środek kładę filet kurczaka smaruję go resztą farszu i składam
Krok 11 . filet indyka zwijam mocno ściskając.(można związać go sznurkiem)
Krok 12 . całą roladę pokrywam musztardą i przekładam do naczynia żaroodpornego naczynia
Krok 13 . piekarnik nagrzany do 180 stopni czas pieczenia ok. 40 minut
Skladniki
- filet z indyka
- filet z kurczaka
- 1/2 kg bobu (miałam mrożony)
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mały słoiczek musztardy ostrej
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu
- łyżka majeranku
- olej do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
Krok 1 . sól,pieprz i majeranek mieszam.
Krok 2 . tą mieszanką oprószam obydwa filety i odkładam do lodówki na 1 godzinę
Krok3 . do gotującej i osolonej wody wrzucam bób.
Krok 4 . czosnek i cebulę kroję w kawałki i podsmażam
Krok 5 . ugotowany bób obieram z łupin przekładam do miski dodaje jajko,bułkę tartą,cebulę z czosnkiem,masło , łyżeczkę musztardy i pieprz ziołowy.
Krok 6 . dokładnie wszystko miksuję na jednolitą masę
Krok 7 . filet kurczaka kroję na pół wzdłuż aby powstał płat ,następnie smażę z obydwu stron po 1 minucie
Krok 8 . filet z indyka rozbijam na duży płat i formuję kwadrat lub prostokąt w zależności jak wychodzi.
Krok 9 . na ten płat wykładam farsz z bobu (łyżkę zostawiam ) i rozprowadzam go równo
Krok 10 . na środek kładę filet kurczaka smaruję go resztą farszu i składam
Krok 11 . filet indyka zwijam mocno ściskając.(można związać go sznurkiem)
Krok 12 . całą roladę pokrywam musztardą i przekładam do naczynia żaroodpornego naczynia
Krok 13 . piekarnik nagrzany do 180 stopni czas pieczenia ok. 40 minut
Sporo pracy przy nim, ale zapewne smak rekompensuje wszystko;)
OdpowiedzUsuńTak sporo ,ale smaczny i wygodny ,ponieważ to obiad i zostaje na kanapki
OdpowiedzUsuń