Placki te od lat robię w okresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi .
Składniki ( na 4 osoby)
Wykonanie
Krok 1 . Ziemniaki obrać i wymyć. cebulę wymyć i pokroić na drobno.
Krok 2 . Do szklanki wlać ciepłą wodę , dodać cukier ,zamieszać, dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać.Nakryć ściereczką .
Krok 3 . Ziemniaki zetrzeć do miski . Odcedzić nadmiar wody , dodać mąkę ,przyprawy,cebulę .Wymieszać .Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać .
Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor.
Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość .
Składniki ( na 4 osoby)
- 7 dużych ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 5 g drożdży (lub jedno instant )
- 3 cebule dymki z szczypiorem
- sól,pieprz do smaku ( po 1 łyżeczce)
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Krok 1 . Ziemniaki obrać i wymyć. cebulę wymyć i pokroić na drobno.
Krok 2 . Do szklanki wlać ciepłą wodę , dodać cukier ,zamieszać, dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać.Nakryć ściereczką .
Krok 3 . Ziemniaki zetrzeć do miski . Odcedzić nadmiar wody , dodać mąkę ,przyprawy,cebulę .Wymieszać .Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać .
Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor.
Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość .
Wyglądają bardzo smacznie i przyznam, że nigdy nie robiłam i nie jadłam placków ziemniaczanych drożdżowych, więc bardzo zaciekawił mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Dziękuję :) Ja również nie spotkałam do tej pory takiego przepisu. Parę lat temu miałam wenę na szukanie nowych smaków i tak wyszło. Teraz te placki goszczą u mnie bardzo często.
UsuńPozdrawiam :-)
Narobiłaś mi na nie smaka, naprawdę! :) Bardzo elegancki sposób podania, prezentują się świetnie.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Dziękuję :) Moim zdaniem są świetne .Odwiedziłam Twój blog i częściej będę zaglądać . Jest bardzo ciekawy . Mam nadzieje że przyjmiesz maje zaproszenia do Liebster Blog. Pozdrawiam
UsuńŚwietny przepis wypróbuję go na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam .
Usuńhmmm... ciekawe, przyznam szczerze , ze pierwszy raz spotkalam sie z plackami ziemniaczanymi drozdzowymi. Jestem mile zaskoczona, bo wygladaja rewelacyjnie :) Jesli smakuja podobnie to wyprubuje napewno :)
OdpowiedzUsuńhttp://butterfly-cook.blogspot.com/
Dziękuję :) Jeśli lubisz placki to na pewno i te będą Ci smakować :-) Pozdrawiam
UsuńFaktycznie prawdziwa rewolucja, drożdżowe zwykłe jadłam, ziemniaczane zwykłe jadłam to taki mix musi faktycznie wybornie smakować! :)
UsuńZawsze to jakieś urozmaicenie. Moje wnuczki bardzo je lubią. Jedna je na słodko druga na pikantnie. Ja wolę te drugie. Pozdrawiam:))
Usuń