niedziela, 9 czerwca 2013

Drożdżowe placki ziemniaczane

Placki te od lat robię w okresie kiedy młode ziemniaki są drogie i chemiczne . Natomiast stare są bez smaku . Nie wspomnę że więcej ich ląduje w koszu na śmieci niż w garnku. Ale do placków ziemniaczanych są idealne ponieważ mało wody w sobie mają . Wykorzystuję je jako dodatek do mięs . Do tego trochę jakiegoś ostrego sosiku i obiad doskonały wychodzi .





Składniki  ( na 4 osoby)


  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 5 g drożdży (lub jedno instant )
  • 3 cebule dymki z szczypiorem
  • sól,pieprz do smaku ( po 1 łyżeczce) 
  • 2 łyżki ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa do smażenia 

Wykonanie 

Krok 1 . Ziemniaki obrać i wymyć. cebulę wymyć i pokroić na drobno.

Krok 2 . Do szklanki wlać ciepłą wodę , dodać  cukier ,zamieszać, dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać.Nakryć ściereczką .

Krok 3 . Ziemniaki zetrzeć do miski . Odcedzić nadmiar wody , dodać mąkę ,przyprawy,cebulę .Wymieszać .Dodać drożdże i jeszcze raz wymieszać .


Krok 4 . Na rozgrzaną patelnie kłaść łyżką ciasto ziemniaczane . Smażyć na złoty kolor. 

     Żeby placki były bardziej pulchne należy ciasto pozostawić na ok 1 godzinę w ciepłym miejscu . Zacząć smażyć gdy ziemniaczana miazga podwoi swoją objętość .



10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie i przyznam, że nigdy nie robiłam i nie jadłam placków ziemniaczanych drożdżowych, więc bardzo zaciekawił mnie ten przepis.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja również nie spotkałam do tej pory takiego przepisu. Parę lat temu miałam wenę na szukanie nowych smaków i tak wyszło. Teraz te placki goszczą u mnie bardzo często.

      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Narobiłaś mi na nie smaka, naprawdę! :) Bardzo elegancki sposób podania, prezentują się świetnie.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Moim zdaniem są świetne .Odwiedziłam Twój blog i częściej będę zaglądać . Jest bardzo ciekawy . Mam nadzieje że przyjmiesz maje zaproszenia do Liebster Blog. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Świetny przepis wypróbuję go na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm... ciekawe, przyznam szczerze , ze pierwszy raz spotkalam sie z plackami ziemniaczanymi drozdzowymi. Jestem mile zaskoczona, bo wygladaja rewelacyjnie :) Jesli smakuja podobnie to wyprubuje napewno :)
    http://butterfly-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli lubisz placki to na pewno i te będą Ci smakować :-) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Faktycznie prawdziwa rewolucja, drożdżowe zwykłe jadłam, ziemniaczane zwykłe jadłam to taki mix musi faktycznie wybornie smakować! :)

      Usuń
    3. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Moje wnuczki bardzo je lubią. Jedna je na słodko druga na pikantnie. Ja wolę te drugie. Pozdrawiam:))

      Usuń