Oh - te desery trustawkowe , kremowe. Ostatecznie raz na jakiś czas nie zaszkodzą . Rożki to moje ulubione ciastka . Dość łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne
Składniki
- 100 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru kryształu
- 3 jajka
- 1/2 gorzkiej czekolady
- 1/4 l śmietany kremówki
- 1 serem mascarpone
- truskawki
Wykonanie
1. Jajka wbić do miski dodać 100 g cukru pudru ,miksować . partiami wsypywać mąkę cały czas miksować aż masa będzie puszysta.
2. Cukier kryształ wsypać do rondelka wlać 2-3 łyżki wody ,mieszać aż cukier rozpuści się i zgęstnieje.
3. Masę jajeczna połączyć z syropem . Cały czas energicznie mieszać .
4. płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylewać po łyżce ciasta . Wypukłą stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni.
5. Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki.
6. Czekoladę rozpuścić i maczać w niej brzegi ostudzonych rożków.
7. do miski wlać śmietanę dodać pozostałą część cukru pudru . Ubijać mikserem aż zgęstnieje . Dodać serek mascarpone ,wymieszać .
8. Truskawki umyć . 5-6 pokroić drobno dodać do masy ,wymieszać .
9. Napełnić masą rożki . udekorować truskawkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz