Małe co nie co w galarecie na kanapkę . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone.
Składniki
Wykonanie
- W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.
gotować na wolnym ogniu do miękkości . Pod koniec gotowania dodać sól ,pieprz , gorczycę ,
posiekany czosnek Spróbować jeśli potrzeba doprawić.
- Ugotowaną włoszczyznę wyjąć , marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do mięsa .
Odstawić z palnika.
- W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić żelatynę, dokładnie mieszać.
- Przestudzony roztwór wlać do butelki plastikowi ( 1,5 l) Wystudzić i odstawić do lodówki.
- Na drugi dzień rozciąć butelkę i łopatka w galarecie gotowa.
Rada: łopatka będzie się lepiej kroiła gdy żelatyny będzie więcej . Kolor mięsa będzie różowy jak
pokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę,
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- włoszczyzna
- 2 opakowania żelatyny ( na 2.5 l)
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy (nie koniecznie)
- sól, pieprz
Wykonanie
- W większym garnku zagotować wodę , włożyć umytą włoszczyznę i pokrojoną w kostkę łopatkę.
gotować na wolnym ogniu do miękkości . Pod koniec gotowania dodać sól ,pieprz , gorczycę ,
posiekany czosnek Spróbować jeśli potrzeba doprawić.
- Ugotowaną włoszczyznę wyjąć , marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do mięsa .
Odstawić z palnika.
- W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić żelatynę, dokładnie mieszać.
- Przestudzony roztwór wlać do butelki plastikowi ( 1,5 l) Wystudzić i odstawić do lodówki.
- Na drugi dzień rozciąć butelkę i łopatka w galarecie gotowa.
Rada: łopatka będzie się lepiej kroiła gdy żelatyny będzie więcej . Kolor mięsa będzie różowy jak
pokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę,
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)) Nie skomplikowany przepis ale o dużych możliwościach. :)) Pozdrawiam .
Usuń