wtorek, 18 marca 2014

Omlet z warzywami

Omlet jak omlet nic specjalnego . Ale na szybki posiłek wprost idealny . Dlatego na moim stole gości

gości dość często.  Nie ma chyba warzywa z którego bym nie włożyła do omletu. Dzisiaj będzie dość

dziwnie .




Składniki 1 szt.

  • 2jajka
  • 1 mała marchewka z natką
  • 5cm białej rzodkwi
  • 1 szalotka
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki  wina lub wody
  • olej do smażenia lub masło

Wykonanie

-  Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do kartofli kroić cieniutkie paski ). Szalotkę pokroić w pół

   krążki . Natkę marchewki posiekać.

-  Na patelni rozgrzać olej i  wrzucić warzywa. Smażyć ok 2 minut ,cały czas mieszać. Dodać wino  ,

   zamieszać , dusić warzywa pod przykryciem ok 3 minut , na wolnym ogniu.

-  Rozbić jajka , rozbełtać je , doprawić solą i pieprzem .

-   Do jajek przełożyć uduszone warzywa , dodać natkę marchewki , wymieszać , wylać na rozgrzaną

    patelnię . Smażyć na małym ogniu . Gdy spód będzie zrumieniony przekręcić omlet na drugą stronę ,

   Dosmażyć  ok 1-2 minut.

\\

4 komentarze:

  1. Taki omlet uwielbiam. Jest bardzo dobry i pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) Zrobiłam Twoje kluski na mleku , a na jutro pleśniaka . Znam to ciasto jako ambasador jest świetne.:) pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...