niedziela, 9 września 2012

Zrazy gryczane

Kasza gryczana to podobno jedna z najzdrowszych kasz .Mimo wszystko nie lubię jej posmaku . Takie coś między spalenizną a jutą. Niestety moi rodzice rdzenni kresowiacy bez kaszy gryczanej nie mogli żyć -na może trochę przesadziłam z tym życiem- Jednym słowem przynajmniej 3 razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę
  

Składniki na 4 porcje


  • 1/2 kl kaszy
  • 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki)
  • 1 duża cebula 
  • 20 dkg kapusty ( może być kiszona lub zwykła , ja dałam pekińską)
  • 1 łyzka bułki tartej
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 jajka
Wykonanie

Grzyby ugotuję ,pod koniec gotowania dodaję pokrojoną kapustę . Cebulę kroję i smażę na rozgrzanej patelni . Do cebuli dodaje odcedzone i pokrojone grzyby z kapustą . Farsz mieszam doprawiam solą i pieprzem ,dodaje bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie mieszam .
Kaszę gryczaną płucżę  gotuje do miękkości w dobrze osolonej wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje  tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto. Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam


Placek z farszem














Zawijanie zraza
















Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym  



4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na kaszę, ja gryczaną bardzo lubię :) i zazwyczaj z gulaszem jadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za kaszą z gulaszem to moja rodzinka przepada , ale ja wolę ją w innych postaciach. Dlatego do gulaszu zostawiam sypką a dla siebie coś kombinuję.

      Usuń
  2. Z wielką chęcią wykorzystam przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło . Mam nadzieję że Ci posmakuje:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...