środa, 19 września 2012

Pieczona karkówka

Jak wiemy nasza sklepowa wędlina na faszerowana jest jakimiś dodatkami chemicznymi że trudno je wymówić a co dopiero zapamiętać . Dlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką , no i o wiele zdrowszą . Przepis  jaki stosuję jest od mojej mamy , która przez całe swoje życie nie spróbowała kupowanej wędliny.



Składniki

  • 2 kilogramy chudej karkówki
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 łyżkę pieprzu czarnego mielonego

Wykonanie

Krok 1 . Przygotować zaprawę . W tym celu należy : rozgnieść czosnek,cebulę pokroić w talarki. Przełożyć to do miseczki, dodać -majeranek ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

Krok 2 . Umytą i wysuszoną karkówkę wkładamy do suchej zaprawy i wcieramy ją w mięso , dokładnie w każdą szczelinkę . Na koniec należy mocno wklepywać zaprawę .

Mama mówiła że im mocniej ją wklepię tym będzie smaczniejsza.

Krok 3 . Tak przygotowaną karkówkę włożyć do lodówki na 2-3 dni.

Krok 4 . Po 3 dniach karkówkę trzeba obsmażyć z każdej strony na silnie rozgrzanej patelni.

Krok 5 . Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika ,rozgrzanego do 250 stopni na 30 minut ( ważne -po 15 minutach należy karkówkę przekręcić ) .

Krok 6 . Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 2 godzin. Ponieważ czas pieczenia zależy od grubości mięsa ,należy sprawdzać wykałaczką czy jest miękkie.

 Bardzo ważne jest co kilka minut podlewać mięso wydzielanym sokiem .

Jak mam zamiar wykorzystać część  pieczeni na obiad to pod koniec pieczenia kroje ją na plastry ( coś w rodzaju kotletów
Życzę smacznego






4 komentarze:

  1. Pycha, też taką robię, tylko nakłówam nożem i wtykam po połówce ząbka czosnku w kilka miejsc, karkówkę robiłam również wg lidlowskiego przepisu Okrasy z musem jabłkowym, bardzo dobra, tylko że nie na kanapki a na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też robię z jabłkami ,nie z musem tylko kroję drobno i układam na dno . Rzeczywiście z jabłkami jest pyszna:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo wykwintnie :D
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...