To jedno z moich ulubionych dań Muszę się przyznać ze jajka to dla mnie pyszności . Mogę je jeść co dziennie . I jest mi obojętne czy to zdrowe czy nie. Często bywa że rodzinka wcina mięsko , a ja po cichutku sadzę sobie jajeczko.
Składniki 1 porcję
Wykonanie
Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyć u ugotować na półtwardo . Nie obierać .
Krok 2 Formę posmarować oliwą , wsypać ziemniaki . Posypać majerankiem lub bazylią,
solą ,pieprzem . Zamieszać tak żeby przyprawy przylepiły się do ziemniaków z każdej
strony.
Krok 3 Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu do
czasu przekręcić je.
Krok 4 Na talerz porwać sałatę ,skropić ją oliwa bazyliową , na to wyłożyć upieczone
ziemniaki. Na koniec usadzić jajko i położyć na wierzchu .
Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny .
Składniki 1 porcję
- 1 jajko
- 5 małych ziemniaków młodych
- 5-6 listków sałaty
- oliwa
- 1/2 łyżki majeranku lub bazylii
- sól , pieprz według uznania
- 1 łyżka oliwy bazyliowej
Wykonanie
Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyć u ugotować na półtwardo . Nie obierać .
Krok 2 Formę posmarować oliwą , wsypać ziemniaki . Posypać majerankiem lub bazylią,
solą ,pieprzem . Zamieszać tak żeby przyprawy przylepiły się do ziemniaków z każdej
strony.
Krok 3 Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu do
czasu przekręcić je.
Krok 4 Na talerz porwać sałatę ,skropić ją oliwa bazyliową , na to wyłożyć upieczone
ziemniaki. Na koniec usadzić jajko i położyć na wierzchu .
Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny .
ja ostatnio oszalałam na punkcie jajek w takiej postaci:)) zapraszam na szczyptę soli
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten blog !
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie tak też smakuje !
OdpowiedzUsuń