Ryby,Ryby. Podobno są zdrowe . Nie neguje tego ,ale tak do końca nie jestem przekonana co
do ich zdrowotności . Moja córka zaczęła krzyczeć ,ze bzdury opowiadam . Może i tak . Ja
wychodzę z założenia że jeśli coś jest zdrowe to musi być z środowiska zdrowego . A jak ta
biedna ryba ma być zdrowa jak przez całe życie pływa w towarzystwie co najmniej połowy
tablicy Mendelejewa . Mo cóż załóżmy że żyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec
powiem że ja po prostu nie przepadam za rybami. I tyle.
Składniki 4 porcje
Wykonanie
Krok 1 Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem
Krok 2 Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4 łyżeczki soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy bazyliowej.
Krok 3 Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .
Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki .
Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka.
- SMACZNEGO -
do ich zdrowotności . Moja córka zaczęła krzyczeć ,ze bzdury opowiadam . Może i tak . Ja
wychodzę z założenia że jeśli coś jest zdrowe to musi być z środowiska zdrowego . A jak ta
biedna ryba ma być zdrowa jak przez całe życie pływa w towarzystwie co najmniej połowy
tablicy Mendelejewa . Mo cóż załóżmy że żyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec
powiem że ja po prostu nie przepadam za rybami. I tyle.
Składniki 4 porcje
- 1 dorsz lub 2 gotowe filety
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- sól,pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju bazyliowego
Wykonanie
Krok 1 Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem
Krok 2 Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4 łyżeczki soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy bazyliowej.
Krok 3 Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .
Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki .
Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka.
- SMACZNEGO -
Pyszne danie
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten dorsz :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, fajny wpis.
OdpowiedzUsuńSmaczna rybka!
OdpowiedzUsuńja wam mowie ze rybka to lubi plywac
OdpowiedzUsuńCzęsto wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.
OdpowiedzUsuńTo ważne żeby jeść ryby, jeden raz w tygodniu to minimum.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby. Mogę jeść pod każdą postacią. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś korzystam z tych rad bo są bardzo ciekawe i chciałabym je sprawdzić.
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńrzeczowo i solidnie napisane
OdpowiedzUsuńrewelka wpis
OdpowiedzUsuńTen dorsz smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń