środa, 4 września 2013

Dorsz pod chrupiącą pierzynką

Ryby,Ryby. Podobno są zdrowe . Nie neguje tego ,ale tak do końca nie jestem przekonana co 

do ich zdrowotności . Moja córka  zaczęła krzyczeć ,ze bzdury opowiadam . Może i tak . Ja 

wychodzę z założenia że jeśli coś jest zdrowe to musi być z środowiska zdrowego . A jak ta 

biedna ryba ma być zdrowa jak przez całe życie pływa  w towarzystwie co najmniej połowy 

tablicy Mendelejewa . Mo cóż załóżmy że żyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec 

powiem że ja po prostu nie przepadam za rybami. I tyle. 




Składniki 4 porcje

  • 1 dorsz lub 2 gotowe filety
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju bazyliowego

Wykonanie 

Krok 1  Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem

Krok 2  Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4  łyżeczki   soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy bazyliowej.

Krok 3  Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .
Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki  bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki .

Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka.




                                                        -  SMACZNEGO -

19 komentarzy:

  1. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  4. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. To ważne żeby jeść ryby, jeden raz w tygodniu to minimum.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ryby. Mogę jeść pod każdą postacią. Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Może kiedyś korzystam z tych rad bo są bardzo ciekawe i chciałabym je sprawdzić.

    OdpowiedzUsuń
  11. chętnie wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń