środa, 4 września 2013

Dorsz pod chrupiącą pierzynką

Ryby,Ryby. Podobno są zdrowe . Nie neguje tego ,ale tak do końca nie jestem przekonana co 

do ich zdrowotności . Moja córka  zaczęła krzyczeć ,ze bzdury opowiadam . Może i tak . Ja 

wychodzę z założenia że jeśli coś jest zdrowe to musi być z środowiska zdrowego . A jak ta 

biedna ryba ma być zdrowa jak przez całe życie pływa  w towarzystwie co najmniej połowy 

tablicy Mendelejewa . Mo cóż załóżmy że żyje krótko i mało w nią wsiąknęło. Na koniec 

powiem że ja po prostu nie przepadam za rybami. I tyle. 




Składniki 4 porcje

  • 1 dorsz lub 2 gotowe filety
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju bazyliowego

Wykonanie 

Krok 1  Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem

Krok 2  Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4  łyżeczki   soli i pieprzu . Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy bazyliowej.

Krok 3  Resztę oliwy wlać do filetów ,natrzeć je i wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego .
Na każdy kawałek wyłożyć kopiastą łyżkę posypki  bułkowo - orzechowej. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do chwili zrumienienia bułki .

Podawać jako samodzielne danie z pieczywem i surówka.




                                                        -  SMACZNEGO -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...