środa, 9 września 2020

Sałatka z kapusty , papryki na zimę.

Późne lato, wczesna jesień to okres gromadzenia zapasów na zimę. Kiedyś myślałam że tylko to starsze pokolenie bawi się  w gromadzenie słoików na zimę. A tu proszę - okazuje się że młodzi idą w ślady matek i babć . Jest to bardzo miłe. Nie ma to jak porządnie zaopatrzona piwniczka . 

Ja zakładam słoiki z pospolitego wygodnictwa.  Jeśli potrzeba schodzę do piwnicy , wybór od lewa do prawa , sałatki słodkie , ostre, kwaśne, słodko kwaśne.  Dla każdego coś smacznego . Oczywiście mówię o moich domownikach. 



Bardzo prosta sałatka bez blanszowania. Lubie takie ,ponieważ nie stoję dodatkowo kilka godzin przy garach. A skutek jest taki sam









Składniki 


- 1 kg kapusty                                                                             - 1 łyżka soli
- 3 szt papryki                                                                             - 1/5 szklanki cukru
- 2 duże cebule                                                                           - 1/4 szklanki octu ( u mnie kwasek 
- 1 pęczek natki pietruszki                                                                                          cytrynowy)
- 2 marchewki ( nie koniecznie)                                                -  2 łyżki oliwy
                                                                                                   -  1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie 


- Pokroić warzywa w paseczki , natkę posiekać.

 


-  Wymieszać dokładnie warzywa.




-  składniki na zalewę połączyć . Dokładnie wymieszać. 
-  zalać warzywa , wymieszać.
-  odstawić na  3 - 4 godziny. Od czasu do czasu wieszać 




- po tym czasie warzywa przełożyć do wyparzonych słoików , mocno zakręcić.
   Pasteryzować ok 15-     20   minut. 
                          w zależności od wielkości słoików. 
 

8 komentarzy:

  1. Taka sałatka idealnie pasuje do ziemniaczków i schabowego nie sądzicie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że takie sałatki są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiszonki są bardzo zdrowe, dlatego warto je mieć zawsze w spiżarni lub w lodówce :) Są smacznym dodatkiem nie tylko do obiadu, ale także mogą być przekąską samą w sobie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zimowa sałatka będzie wyśmienitym dodatkiem do obiadu lub jako przekąska na kolacje :) A że kiszonki są zdrowe to tym bardziej warto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Das sieht wirklich mega lecker aus muss ich sagen, total klasse !So etwas ähnliches gabe es auch im Hotel Karersee vor ein paar Jahren.Liebe Grüße Helena

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego typu przepisy! Czekam na kolejne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie wartościowe informacje. Super

    OdpowiedzUsuń