środa, 9 września 2020

Sałatka z kapusty , papryki na zimę.

Późne lato, wczesna jesień to okres gromadzenia zapasów na zimę. Kiedyś myślałam że tylko to starsze pokolenie bawi się  w gromadzenie słoików na zimę. A tu proszę - okazuje się że młodzi idą w ślady matek i babć . Jest to bardzo miłe. Nie ma to jak porządnie zaopatrzona piwniczka . 

Ja zakładam słoiki z pospolitego wygodnictwa.  Jeśli potrzeba schodzę do piwnicy , wybór od lewa do prawa , sałatki słodkie , ostre, kwaśne, słodko kwaśne.  Dla każdego coś smacznego . Oczywiście mówię o moich domownikach. 



Bardzo prosta sałatka bez blanszowania. Lubie takie ,ponieważ nie stoję dodatkowo kilka godzin przy garach. A skutek jest taki sam









Składniki 


- 1 kg kapusty                                                                             - 1 łyżka soli
- 3 szt papryki                                                                             - 1/5 szklanki cukru
- 2 duże cebule                                                                           - 1/4 szklanki octu ( u mnie kwasek 
- 1 pęczek natki pietruszki                                                                                          cytrynowy)
- 2 marchewki ( nie koniecznie)                                                -  2 łyżki oliwy
                                                                                                   -  1 łyżeczka pieprzu

Wykonanie 


- Pokroić warzywa w paseczki , natkę posiekać.

 


-  Wymieszać dokładnie warzywa.




-  składniki na zalewę połączyć . Dokładnie wymieszać. 
-  zalać warzywa , wymieszać.
-  odstawić na  3 - 4 godziny. Od czasu do czasu wieszać 




- po tym czasie warzywa przełożyć do wyparzonych słoików , mocno zakręcić. Pasteryzować ok 15-     20   minut. 
                          w zależności od wielkości słoików. 
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...