wtorek, 1 września 2020

Ocet Jabłkowy

Jak wiecie ocet jabłkowy to wszechstronny płyn. Doskonale sprawdza się jako przyprawa w kuchni jak również można go stosować zdrowotnie. Przynajmniej ja tak go wykorzystuje.
Jako przyprawa jest znany. W takim razie zatrzymam się chwilkę nad walorami prozdrowotnymi.

Ocet jabłkowy jest bogaty w pektyny, enzymy aminokwasy . Zawiera  witaminę B1, B2, B3, B5,witaminę C, biotynę. Sód, potas, wapń, magnez również w occie jabłkowym jest.

W kuchni używam go niemal do wszystkiego  : sałatek, marynowania , sosów, zup, marynowania mięsa.

Pro zdrowotnie na zgagę, na odbarwienia na skórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz do dzieła -
jak go robię.




Składniki 

- 1 kg jabłek
-  3/4 szklanki cukru
-  1 litr wody 





Wykonanie

- Pokroić jabłka w drobne kawałki ( można zetrzeć na tarce) ( Ja           kroję ponieważ szybciej klaruje się )
- Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie .

- Po wystygnięciu zalać jabłka , zamieszać przykryć ściereczką. 

  Jeśli woda nie zakrywa jabłek , należy dolać do całkowitego 
   zakrycia pokrojonych jabłek. 

  To wszystko.





                                 



         Na drugi dzień i każdego dnia następnego należy przemieszać jabłka. 
        Tworząca się pianka to dobry znak.



            Każdego dnia więcej fermentacji , pomaga w tym mieszanie.     

 


Jabłka powinny fermentować w ciemnym pojemniku. Ponieważ nie mam takiego , słoik wkładam do torebki papierowej i wkładam do kartonu. 


Brązowy pasek na dole fotografii to " matka " Tworzy się po kilku dniach fermentacji. Przy zlewaniu  należy ją przełożyć do zlanego płynu. 





Po 7-8 dniach przecedzamy przez sito płyn jabłkowy. Matkę oddzielamy od jabłek i dodajemy do płynu. Ponownie odkładamy słoik w ciemne miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 3 - 4 tygodnie. Ja próbuje , jeśli smak jest wyraźnie kwaśny , kolor złoty lub lekko brązowy, ocet jest gotowy.  Można przelać go do ciemnych butelek a "matkę octową " przekładam do słoiczka z wodą. Przechowuję ją w ten sposób do następnej porcji octu. ( Z matką fermentacja przebiega szybciej)


Ważne
 

Jeśli otrzymacie płyn nieprzezroczysty , spokojnie -   jeśli jabłka są tarte,  to z reguły tak jest. 

Tak jest , prawdziwy domowy taki jest 

8 komentarzy:

  1. Akurat dobrze jest mieć ocet jabłkowy w domu - pasuje do wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ocet jabłkowy używam bardzo często. Nie sądziłam, że zrobienie go jest takie proste...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis! Uwielbiam zaglądać na Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam ale covid mnie dopadł . Ledwo pozbierałam sie. (:

      Usuń
  4. Moj ocet jest mało kwaśny i bardzo łagodny . Gdzie popełniłam błąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdopodobnie jabłka były bardzo słodkie. Dodaj dwa kwaśne jabłka drobno posiekane i pozostaw do dalszej fermentacji. Przy słodkich jabłkach trzeba mniej cukru dodać. Pozdrawiam

      Usuń