Jak wiecie ocet jabłkowy to wszechstronny płyn. Doskonale sprawdza się jako przyprawa w kuchni jak również można go stosować zdrowotnie. Przynajmniej ja tak go wykorzystuje.
Jako przyprawa jest znany. W takim razie zatrzymam się chwilkę nad walorami prozdrowotnymi.
Jako przyprawa jest znany. W takim razie zatrzymam się chwilkę nad walorami prozdrowotnymi.
Ocet jabłkowy jest bogaty w pektyny, enzymy aminokwasy . Zawiera witaminę B1, B2, B3, B5,witaminę C, biotynę. Sód, potas, wapń, magnez również w occie jabłkowym jest.
W kuchni używam go niemal do wszystkiego : sałatek, marynowania , sosów, zup, marynowania mięsa.
Pro zdrowotnie na zgagę, na odbarwienia na skórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz do dzieła -
jak go robię.
Składniki
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 litr wody
Wykonanie
- Pokroić jabłka w drobne kawałki ( można zetrzeć na tarce) ( Ja kroję ponieważ szybciej klaruje się )
- Cukier rozpuścić w przegotowanej wodzie .
- Po wystygnięciu zalać jabłka , zamieszać przykryć ściereczką.
Jeśli woda nie zakrywa jabłek , należy dolać do całkowitego
zakrycia pokrojonych jabłek.
To wszystko.
Tworząca się pianka to dobry znak.
Każdego dnia więcej fermentacji , pomaga w tym mieszanie.
Brązowy pasek na dole fotografii to " matka " Tworzy się po kilku dniach fermentacji. Przy zlewaniu należy ją przełożyć do zlanego płynu.
Po 7-8 dniach przecedzamy przez sito płyn jabłkowy. Matkę oddzielamy od jabłek i dodajemy do płynu. Ponownie odkładamy słoik w ciemne miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 3 - 4 tygodnie. Ja próbuje , jeśli smak jest wyraźnie kwaśny , kolor złoty lub lekko brązowy, ocet jest gotowy. Można przelać go do ciemnych butelek a "matkę octową " przekładam do słoiczka z wodą. Przechowuję ją w ten sposób do następnej porcji octu. ( Z matką fermentacja przebiega szybciej)
Ważne
Jeśli otrzymacie płyn nieprzezroczysty , spokojnie - jeśli jabłka są tarte, to z reguły tak jest.
Tak jest , prawdziwy domowy taki jest
Akurat dobrze jest mieć ocet jabłkowy w domu - pasuje do wielu potraw.
OdpowiedzUsuńOcet jabłkowy używam bardzo często. Nie sądziłam, że zrobienie go jest takie proste...
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Uwielbiam zaglądać na Twojego bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuje. Przepraszam że dopiero teraz odpowiadam ale covid mnie dopadł . Ledwo pozbierałam sie. (:
UsuńBardzo lubię !
OdpowiedzUsuńSuper ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńMoj ocet jest mało kwaśny i bardzo łagodny . Gdzie popełniłam błąd?
OdpowiedzUsuńprawdopodobnie jabłka były bardzo słodkie. Dodaj dwa kwaśne jabłka drobno posiekane i pozostaw do dalszej fermentacji. Przy słodkich jabłkach trzeba mniej cukru dodać. Pozdrawiam
Usuń