Gofry to wydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że nie wiele osób podzieli mój smak.
Składniki
- Gofry posmarować masą twarogową
Można użyć mniejsze ilości papryki, będzie masa łagodniejsza.
Składniki
- mąka 1 szklanka
- mielona papryka chili ostra 1 łyżeczka
- mleko lub jogurt 1 szklanka
- masła lub
margaryny 20 g
- cukier 1/2 łyżeczki
- jajka 2 szt
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- twarożek 250 g
- jogurt typu greckiego 200g
- papryka chili 1 szt
- sól szczypta
Wykonanie
- Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na jednolita masę . Białka ubić na
sztywną piane.
- Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i mielona paprykę.
- Dodać roztopione masło, utarte żółtka i mleko, zmiksować na jednolita masę.
- Do masy dodac pianę i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub łópatką.
- Rozgrzać gofrownice i smażyć gofry.
- Do miseczki przełożyć twaróg dodać jogurt, sól wymieszać .
- Pokroić paprykę w kostkę, dodać do masy twarogowej,posolić do smaku wszystko z blenderować.
Można użyć mniejsze ilości papryki, będzie masa łagodniejsza.
Kuszą mnie takie od dawna, ciekawy eksperyment :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Uwielbiam takie eksperymenty :))
UsuńMoże nie pikantne w moim przypadku ale wytrawne jak najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
Wytrawne są też O.K. :)) Pozdrawiam
Usuńwow, tego się nie spodziewałam ale trzeba spróbować nowych smaków i kombinacji :)
OdpowiedzUsuńZachęcam:)) Moim zdaniem są całkiem nie złe. Ale cóż, ja nawet babeczki piekę pikantne. Pozdrawiam:))
UsuńGofry pikantne? Nigdy nie jadłam, i pierwszy raz się spotykam z tym na blogu, nieźle! :)
OdpowiedzUsuńZawsze jest ten pierwszy raz ! Jeśli spróbujesz to napisz.Pozdrawiam:))
UsuńLubię pikantne:P
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń