Ile razy zostaje Wam ryż lub inna kasza po obiedzie. U mnie zdarza się to dość często. Jest wtenczas okazja
do odrobiny fantazji i kreatywnego gotowania. Dziwnie to brzmi" kreatywne gotowanie" to słowa moich wnucząt, a po mojemu "przegląd tygodnia". Tak to za czasów komunistycznych określaliśmy obiad z resztek pozostałych po obiedzie w tygodniu. Tak w skrócie wygląda ta potrawa. Jest tam trochę marchewki duszonej, oraz kaszki mannej po śniadaniu i główny składnik ryż,po wczorajszym obiedzie.
Składniki
- ryż gotowany 2 szklanki
- marchew duszona (kostka) ok 1 szklanki
- jajka 2 szt
- bułka tarta 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie
- ryż i marchew włożyć do miski, lekko zblęderować.
- dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać.
- na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek.
- smażyć po dwie minuty z każdej strony.
Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki i papryki. (na zdjęciu)
do odrobiny fantazji i kreatywnego gotowania. Dziwnie to brzmi" kreatywne gotowanie" to słowa moich wnucząt, a po mojemu "przegląd tygodnia". Tak to za czasów komunistycznych określaliśmy obiad z resztek pozostałych po obiedzie w tygodniu. Tak w skrócie wygląda ta potrawa. Jest tam trochę marchewki duszonej, oraz kaszki mannej po śniadaniu i główny składnik ryż,po wczorajszym obiedzie.
Składniki
- ryż gotowany 2 szklanki
- marchew duszona (kostka) ok 1 szklanki
- jajka 2 szt
- bułka tarta 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie
- ryż i marchew włożyć do miski, lekko zblęderować.
- dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać.
- na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek.
- smażyć po dwie minuty z każdej strony.
Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki i papryki. (na zdjęciu)
fajny przepisik :P
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń