Ostatnio mam wenę na zupy. Są zdrowe niektóre pożywne. W sumie Ameryki z tymi wiadomościami nie odkryłam. Jednak zupa z chleba to drugie życie czerstwego pieczywa. Jedna z tych potraw która pozwala na mniejsze wyrzucanie żywności. Zupa jest dość wszechstronna i można ugotować ją na kilka sposobów.
Smakuje dobrze z dodatkiem mięsa, jednak równie smaczna jest w wersji bezmięsnej. Jestem skłonna powiedzieć że lepsza. To moje zdanie ,ponieważ nie przepadam za mięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję.
Ten przepis to moja ulubiona wersja.
Składniki na 4 porcje
- pomidory 5 - 6 szt
- cebula 1 szt duża
- czosnek 2 ząbki
- słodka papryka mielona 1 łyżka
- 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być.
- 30 - 40 dkg czerstwego chleba
- sól,pieprz do smaku
- olej do smażenia.
- ser żółty ostry 5 dkg
Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików. Wykorzystuje do zup szybkich.
Wykonanie
- obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę w miarę drobną
- umyte pomidory pokroić w ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona ale ja tego nie robię)
- na rozgrzanym tłuszczu w garnku, przysmażyć cebule i czosnek, dodać pomidory, jeszcze chwile smażyć.
- dodać paprykę, zalać bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować.
- chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
- doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min.
- przed podaniem posypać z tartym serem
Można posypać również zielenina ja lubię z natką pietruszki.
Zamiast wywaru warzywnego można zalać cebule i pomidory wodą dodając kostkę lub warzywko.
Smakuje dobrze z dodatkiem mięsa, jednak równie smaczna jest w wersji bezmięsnej. Jestem skłonna powiedzieć że lepsza. To moje zdanie ,ponieważ nie przepadam za mięsem, jednak reszta rodziny woli mięsną wersję.
Ten przepis to moja ulubiona wersja.
Składniki na 4 porcje
- pomidory 5 - 6 szt
- cebula 1 szt duża
- czosnek 2 ząbki
- słodka papryka mielona 1 łyżka
- 1,1/2 l wywaru warzywnego, woda też może być.
- 30 - 40 dkg czerstwego chleba
- sól,pieprz do smaku
- olej do smażenia.
- ser żółty ostry 5 dkg
Wywar warzywny gotuję raz w tygodniu, wlewam do słoików. Wykorzystuje do zup szybkich.
Wykonanie
- obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę w miarę drobną
- umyte pomidory pokroić w ćwiartki. ( można obrać je ze skórki i wyrzucić nasiona ale ja tego nie robię)
- na rozgrzanym tłuszczu w garnku, przysmażyć cebule i czosnek, dodać pomidory, jeszcze chwile smażyć.
- dodać paprykę, zalać bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować.
- chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
- doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min.
- przed podaniem posypać z tartym serem
Można posypać również zielenina ja lubię z natką pietruszki.
Zamiast wywaru warzywnego można zalać cebule i pomidory wodą dodając kostkę lub warzywko.
Ciekawy pomysł. Dziękuję za dodanie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńSzukałam dobrego przepisu na tę zupę, od czaau gdy widziałam jak robią ją Magda Gessler. Pozwolę sobie zachować i spróbować :-) Zapraszam też na mojego nowego bloga, może uda mi się zrewanżować jakimś ciekawym przepisem: www.codzisiajwgarach.blogspot.com
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń