sobota, 23 stycznia 2016

Danie jednogarnkowe 2

Ostatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam,  pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z tym jestem nauczona wykorzystywania każdego okruszka . Dlatego od niespełna 40 lat co drugi dzień mój obiad składa się z części które zostały poprzedniego obiadu. Aczkolwiek zdarza się że wkładam pozostałości  do słoika i pasteryzuje. NIE mrożę,
mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku. Oczywiście jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach.
 Wracając do rzeczy.  Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie .



Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy.



Składniki na sos

- 1 szklana sosu z karkówki
- 7 szt pieczarek średnich
- 1 cebula
- 3 pomidory suszone z oliwy.
- ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie)
- 1i1/2  litra wody
- 1 kostka rosołowa może być mniej
- olej do podsmażenia

Składniki na kluski kładzione

- 2 jajka
- 2 szklanki maki
- woda lub mleko
- szczypta soli

Wykonanie

- umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości.

- włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do

   zagotowania wody.

- do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.

    Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać partiami wodę aż do odpowiedniej gęstości. Ciasto musi  być na
     tyle gęste aby po nałożeniu na łyżkę nie zmieniało kształtu.

- gotowe ciasto nabierać na łyżeczkę i kłaść na gotujący się sos.

- gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię

    Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez kluski.



To samo danie można zrobić ze świeżej karkówki.

- w tym celu umytą karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć a następnie poddusić do miękkości.




                                                             Rady
Wodę do maki trzeba dodawać partiami aby uzyskać odpowiednią gęstość. Każda mąka ma inna  wchłanialność.






Stop marnowaniu żywności

6 komentarzy:

  1. Bardzo sobie cenie niemarnowanie żywności. Wymaga to często kreatywności, jednak jest to bardzo korzystne - chociażby dla naszego portfela i czasu jaki poświęcamy na gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluseczki i pieczarki to moje ulubione połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń