To przepis który w moim domu jest od wielu lat . Mogę nawet rzec że jest niemal tak stary jak ja i nadal zdaje egzamin na piątkę . Chodzi o szybkość wykonania , łatwość i smak . Idealny dla zapracowanych .
I dla początkujących .Można wykorzystać makaron który został z poprzedniego dnia . Mogą to być świderki ,rurki, kokardki ,kolanka . Krótko mówiąc każdy grubszy .
I dla początkujących .Można wykorzystać makaron który został z poprzedniego dnia . Mogą to być świderki ,rurki, kokardki ,kolanka . Krótko mówiąc każdy grubszy .
Skladniki
30 dkg ugotowanego makaronu
2 pory
1 duża marchew
1 cebula
oliwa do smażenia
sól,pieprz
majeranek
koperek
Wykonanie
Umyć warzywa. Marchewke zetrzeć na póltalarki (można na dużych oczkach). Pora pokroić w talarki , cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnie wrzucić marchewkę ,mieszać gdy zmieni kolor dodajemy cebulę i por . Mieszamy , posypujemy szczyptą soli aby szybciej cebula zmiękła. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem solą i 1/2 łyzki majeranku . Dokładnie mieszamy . Teraz wsypujemy makaron jeszcze raz dokładnie mieszamy , jesli potrzeba to jeszcze doprawiamy .Posypujemy koperkiem i gotowe .
Nawet jeśli makaron musimy ugotować to i tak w 15 minut potrawa jest gotowa . Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz