Nic szczególnego , jajko w koszulce, ale jest delikatne proste i smaczne. Dzisiaj postanowiłam go trochę udziwnić i panierować w bułce tartej. Wyszło całkiem smaczne.
Składniki
- jajka ilość zależy od osób
- bułka tarta
- sól,pieprz według uznania
- dużo wody (na jedno jajko 1/2 litra )
- jajko do panierowania
Wykonanie
Gotujemy wodę w rondelku tylko tyle aby zakryło jajko (można do
zimnej włożyć jajko w skorupce ,jeśli będzie zakryte wodą to jest
odpowiednia ilość) Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień żeby woda
była spokojna. Do łyżki wazowej wbijam jajko i pomału wkładam do wody.
Jak białko zacznie się ścinać delikatnie przekręcam łyżkę i wyciągam ją pozostawiając jajko w wodzie
Ugotowane jajka delikatnie zanurzyć w roztrzepanym jajku ,następnie obsypać je bułką tartą wymieszaną z przyprawami
Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia panierki. Gotowe .
Podawać z sałatą ,surówką lub z samym pieczywem
Szkoda, że nie napisała Pani o najważniejszym czyli ile się gotuje .....
OdpowiedzUsuńNie napisałam ponieważ jajko jajku nie jest równe. Ale dokładne fotki są zamieszczone na stronie " porady babci" Opis do każdego zdjęcia jest tam również. Pozdrawiam
UsuńDziękuje za zaproszenie. Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuń