wtorek, 22 stycznia 2013

Świderki z porem

To przepis który w moim domu jest od wielu lat . Mogę nawet rzec że jest niemal tak stary jak ja i nadal zdaje egzamin na piątkę . Chodzi o szybkość wykonania , łatwość i smak . Idealny dla zapracowanych .
I dla początkujących .Można wykorzystać makaron który został z poprzedniego dnia . Mogą to być świderki ,rurki, kokardki ,kolanka . Krótko mówiąc każdy grubszy . 



Skladniki

30 dkg ugotowanego makaronu
2 pory 
1 duża marchew
1 cebula 
 oliwa do smażenia 
sól,pieprz
majeranek
koperek

Wykonanie

Umyć warzywa. Marchewke zetrzeć na póltalarki (można na dużych  oczkach). Pora pokroić w talarki , cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnie wrzucić marchewkę ,mieszać gdy zmieni kolor dodajemy cebulę i por . Mieszamy , posypujemy szczyptą soli aby szybciej cebula zmiękła. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy pieprzem solą i 1/2 łyzki majeranku . Dokładnie mieszamy . Teraz wsypujemy makaron jeszcze raz dokładnie mieszamy , jesli potrzeba to jeszcze doprawiamy .Posypujemy koperkiem i gotowe . 
Nawet jeśli makaron musimy ugotować to i tak w 15 minut potrawa jest gotowa . Smacznego


          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...