piątek, 5 lutego 2021

                                                   Faszerowany schab     

                                                                       ROLADA



Schab faszerowany to dość pospolity kawałek mięsa . Zarazem na kanapki jak również jako porcja mięsa do obiadu. Nie wiem jak Wy ale ja lubię schab w każdej postaci , duszony, pieczony, marynowany, gotowany, smażony .  Moja rodzinka preferuje duszony. Szczęśliwie ten schabik można dusić jak również piec. Jak kto woli.






 Co nam potrzeba , oczywiście schab , pieczarki ,rodzynki,   papryka.  Jak już pisałam przy którymś poście  jestem
 kresowianką , więc żadna potrawa mięsna bez cebuli, czosnku ,majeranku u mnie nie istnieje.




Składniki

.    1 kg schabu ( chudego , nie poprzerastanego )
.    1 papryka
.    garść rodzynek
.    2 - 3 pieczarki
.    1 duża cebula
.    majeranek
.    sól , pieprz 


Wykonanie


- pieczarki , cebulę, paprykę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. 

- Oczyszczamy z włókien cały schab. 
       
- Nacinamy tak aby powstał płat . 
- Rozbić mięso na cienki o jednakowej grubości płat.
- Posypać , solą, pieprzem ,  majerankiem 





- Na to pieczarki, cebula papryka i rodzynki.







- Zwijamy jak roladę, wkłute wykałaczki pomogą związać mięso
 ( można owinąć bawełnianym
   sznurkiem)

- Odstawić do lodówki na kilka godzin. Mięsko musi przejść
  przyprawami. 
- Po tym czasie  pieczemy 180 stopni ok 40 minut. 

  Lub dusimy

- Do rondla wkładamy schab, cebulę pokrojoną w pióra , liść
   laurowy, ziele angielskie , 2 -3 ząbki czosnku.
- Zalewamy bulionem  i dusimy,  odparowany bulion uzupełniamy .
   Można zamiast bulionu wlać wodę i dodać kostkę bulionową.
 
Pod koniec duszenia sosik można zagęścić np. mielonym siemieniem, ostatecznie mąka , doprawić jeśli jest taka potrzeba.



                                      Smacznego.😹




10 komentarzy:

  1. No fajne pomysły widzę na mięsa i nie tylko są tutaj na tym blogu. Myślę że nie raz skorzystam z tego. Teraz korzystam z https://goodboxfit.pl/#diety tutaj u nich wybrałam dietę a firma przygotowuje dla mnie posiłki. Dzięki nim dbam o swoją dietę. Polecam ich serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, duszony smakuje doskonale:) Super mięsko:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Pięknie prezentuje się ta rolada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolada ze schabu brzmi wyśmienicie! To prawda, schab to uniwersalne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Twój przepis na faszerowany schab jest naprawdę kuszący, a dodatek pieczarek, papryki i rodzynek musi nadać mu świetnego smaku. 🥩

    OdpowiedzUsuń
  6. I już wiem co zrobię na najbliższy niedzielny obiad, dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń