niedziela, 1 czerwca 2014

Pęczak z warzywami i chorizo






Pęczak - jest to całe  tylko obłuskane ziarno jęczmienia. Z pośród kasz jęczmiennych ma najwięcej

wartości odżywczych. Niestety przez to że , są  to duże i całe ziarna   dłużej   się   gotuje.  No : ale

od czego mamy różne  sposoby  na  przyspieszenie  tego  procesu. Ja stosuję   dwa , w zależności

co z kaszy  ma  być .  Jeszcze  jedna  sugestia  z  mojej  strony.  Kupując pęczak koniecznie trzeba

sprawdzić czy krupy (jak to ziarna nazywała moja mama) są całe . Ponieważ jak będą połamane to

 już  nie  jest  pęczak tylko kasza jęczmienna łamana.

Składnik na 4 porcje

  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 puszka groszku
  • 1 cebula
  • 4-5 łodyg selera naciowego 
  • 15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej 
  • Olej do smażenia ja używam rzepakowego
  • sól pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej  w zależności jakie mam 

Wykonanie

- Przebrany  i  wypłukany  pęczak  gotuję  w  osolonej  wodzie  w  szybkowarze. ( to jeden ze

  ze sposobów na szybkie gotowanie)  Kasza  ma  być  na  pół  miękko .

- Cebule pokroić w piórka , seler w plasterki , kiełbasę  w słupki .

- Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać

  kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor na koniec dodać

  seler naciowy , smażyć 3 - 4 minuty . Doprawić warzywa solą i pieprzem  .  Dodać posiekaną

  kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień.

- Do rondla  z warzywami  dodać  ugotowaną kaszę , dokładnie wymieszać , dodać odsączony

   groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić .

Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest

jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka .

7 komentarzy: