Pęczak - jest to całe tylko obłuskane ziarno jęczmienia. Z pośród kasz jęczmiennych ma najwięcej
wartości odżywczych. Niestety przez to że , są to duże i całe ziarna dłużej się gotuje. No : ale
od czego mamy różne sposoby na przyspieszenie tego procesu. Ja stosuję dwa , w zależności
co z kaszy ma być . Jeszcze jedna sugestia z mojej strony. Kupując pęczak koniecznie trzeba
sprawdzić czy krupy (jak to ziarna nazywała moja mama) są całe . Ponieważ jak będą połamane to
już nie jest pęczak tylko kasza jęczmienna łamana.
Składnik na 4 porcje
- 2 szklanki pęczaku
- 1 puszka groszku
- 1 cebula
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 15 - 20 dkg kiełbasy chorizo lub innej
- Olej do smażenia ja używam rzepakowego
- sól pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry lub kilka lody świeżej w zależności jakie mam
Wykonanie
- Przebrany i wypłukany pęczak gotuję w osolonej wodzie w szybkowarze. ( to jeden ze
ze sposobów na szybkie gotowanie) Kasza ma być na pół miękko .
- Cebule pokroić w piórka , seler w plasterki , kiełbasę w słupki .
- Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać
kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor na koniec dodać
seler naciowy , smażyć 3 - 4 minuty . Doprawić warzywa solą i pieprzem . Dodać posiekaną
kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień.
- Do rondla z warzywami dodać ugotowaną kaszę , dokładnie wymieszać , dodać odsączony
groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić .
Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest
jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka .
pyszny pomysł wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńinspirujące
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń